Seyahat Fotoğrafçılığı

Seyahat Fotoğrafçılığı ile ilgili genel kanı aşağıdakilerden birini seçilmesi gerektiğidir;

  1. Gezerken fotoğraf çekmek?
  2. Fotoğraf çekerken gezmek?

Amacınız sadece 2. seçenek ise, biraz daha özen ve zahmet istiyor. Öncesinde titiz bir çalışma ile, araştırma, planlama yapmak gerek, festivalleri, iklimi, yerel halkın karakterini, inançlarını, gün ışığının verimliliğini, mekan seçimini özenle planlamanız hem zaman kazandıracak hemde istediğiniz özelliklerde kareler yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Bu işi profesyonel olarak yapmıyorsanız, hiç bişey seçmenize hiç bir kurala bağlı kalmanıza gerek yoktur.. Fotoğraf keyiftir, keyfiyetin içine sanatınızı zevkini koyabilirsiniz ve bu sadece sizi ilgilendirir. Birçok kurs, blog fotoğrafçı sürekli kurallardan, teknik detaylardan bahsedip durur, fakat altını çizerek söylüyorum, siz beğenin yeter..

Ben gezilerimde bu iki kavramı çorba gibi birbirine karıştırıyorum, size de önerim bu! Nasıl mı? Öncelikle amacım gezmek, ama gerekirse fotoğraf çekmek için turistik olmayan bir bölgeye gidebiliyorum, ya da gezerken programımı esnetip fotoğraf çekmek için orada fazladan kalabiliyorum, ya da rotadan ayrılıp keyif alabileceğim başka bir rotaya sırf fotoğraf çekmek için girebiliyorum.. Sonuç; hem geziyorum hem fotoğraf çekiyorum, üstüne üstlük çok da keyifliyim 🙂 (bir çok kişi beğenmeyecek bu yazdıklarımı)

Neyse; gelelim ip uçlarına, püf noktalara..

  • Herşeyden önce benim altın kuralım, hiç kimse söylemez yazmaz bunu!!  SIK SIK ARKANIZA BAKIN!!  arkama bakarak yakaladığım keyifli karelerin sayısını tahmin bile edemezsiniz.. size çok farklı bir açı kazandıracak..
  • Hafiflik: Mümkünse tek kamera ve geniş aralıklı tek lens, yedek pil, yüksek kapasiteli hafıza kartı yada birden fazla hafıza kartı.. ihtiyaçlarınıza göre olabildiğince az malzeme alın.. Fakat hafif olcak diye ne bir kareyi kaçırın ne de kullanmayacağınız malzemenin hamallığını yapın.
    • Lens seçimi ise: 15-25 aralığından 55-200 aralığına kadar size uygun olanı seçiniz. Benim tercihim, Canon için genellikle 15-85mm fakat bazen 24-105mm de kullanıyorum.
    • Tripod taşımıyorum, fakat makineyi duvar üstü gibi yerlere koymak için plastik bir ped taşıyorum, (makineyi korumak adına)
    • Mıknatıslı tripod vidaları da oldukça kullanışlı, köprü korkuluk gibi yerlerde makinenizi sabit tutmanıza yardımcı oluyor..
    • Her zaman harici hard disk taşıyorum ve günlük olarak fotoğraflarımı yedekliyorum, gasp gibi bir durumda en azından fotoğrafları korumuş olursunuz..
  • İzin Mevzuu: İnsanlardan her zaman izin alın; fakat küçük bir ipucu; doğal bir poz yakalamışsanız; beklemeden çekin, daha sonra izinlerini isteyin, olumsuz olursa silin.. çünkü izin istedikten sonra maalesef doğallık yitip gidiyor..

italy-venice

  • Kadraj: Kırpma yapabilirsiniz fakat fotoğrafınızda olmayan birşeyi ekleyemezsiniz 🙂  bu yüzden kadrajınızı biraz geniş tutmakta fayda var..
    • Gereksiz boşluklar bırakmayın, ör: Müze önünde eşinizi dostunuzu çekecekseniz, müze ve kişiler haricinde fotoğrafta boşluk yada başka şeyler olmasın, ya da olabildiğince az olsun..
  • Açı: Konu ile olabildiğince orantılı yükseklikte olun, alttan çekerseniz büyük görünür, üstten çekerseniz küçük.. insanlarda göz çene hizasında olmakta fayda var, azıcık eğilip bükülmek şart..

italy-rome

  • Turlara dikkat! tur grupları kalabalıktır, mekanı doldururlar ve arkaplanı kirletirler.. gideceğim yere tur otobüsü yaklaşırken az koşturmadım öne geçmek için.. ya önlerine geçin yada rotanızı değiştirin ve o mekanı sona saklayın..
  • Ara sokaklara girin, fakat turist gibi olmayın, insanların davranışları hareketleri hemen değişiyor.. Ben böyle durumlarda unutulana kadar kaldırıma oturup telefonla oynuyorum..
  • Ters ışıklardan kaçının 2 adım atarak fotoğrafınızı baştan başa değiştirebilirsiniz.. fakat bazen öyle güzel bir ters ışık yakalarsınız ki o ışık gidene kadar ters ışıkta onlarca fotoğraf çekersiniz.. yine tekrar ediyorum SIK SIK ARKANIZA BAKIN!!

Germany-dresden3

  • Bazı mimari yapılar çok güzeldir, ve sokaktan onları fotoğraflamak pek keyif vermez, etrafınıza bakın bir mağazanın üst katı, bir otel vs. çekinmeyin çıkın oraya ve oradan fotoğrafını çekin, çok şey değişecektir..
  • Yemek, tatlı, içecek fotoğraflarını çekerken, masa üstündeki kalabalığı azaltın.. tuz menü vs.. ne varsa kaldırın.. masa tabak çatal bıçak fazlasıyla kafi.. Olaki dekoratif peçeteler varsa onları da kullanabilirsiniz..
  • Bütçenize uygunsa boyun askısı yerine, tripod bağlantı noktasına takılan omuz askılıklarından alın, hem daha rahat hem daha güvenli..
  • Fotoğrafladığınız çocuklar için bir kaç olips benzeri şeker taşımakta fayda var 🙂

flight-seat-choose

Son olarak selfie vazgeçemediğimiz bir keyif, biz bu tarz fotoğraflar için GoPro kamera kullanıyoruz.. hiç birşeyi kaçırmadığımızdan emin oluyoruz 🙂

Fotoğraflarınızı bize de gönderin..

Çağlar Yavaşoğlu
Çağlar Yavaşoğluhttp://caglaryavasoglu.com
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Amatör fotoğrafçı ve gezgin, Amatör Marangoz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related