Sümela Manastırı, 4. yüzyılda yapılmıştır. Anadolu’da örneklerine rastlayabileceğimiz mağara kiliselerden bir tanesidir. Daha önce Mağusa yazımızda da bahsettiğimiz St. Barnabas, Sümela Manastırı hikayelerinde de yer almaktadır. Hikayeye göre Barnabas ve Sophronios aynı rüyayı görerek Maçka’ya gelirler ve kilisenin temelini atarlar. Bunun dışında bir kaç efsane daha bulunmaktadır.
Türkiye’nin eşsiz yapılarından biri olan Manastır, 1150 metrede bulunmaktadır. Her yıl Ağustos ayında Manastır etrafında festival düzenlenmektedir.
Hala UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde hak etiği yeri alamamış olan Sümela Manastırı’nın bir an önce bu listeye girmesi ve koruma altına alınması gerekmektedir.
Ulaşım: Ulaşım konusunda kendi aracınızla sıkıntı çekmezsiniz. Yollar temiz ve ulaşım rahat. Ayrıca Maçka’dan dolmuşları kullanarak da ulaşabilirsiniz. Yol Trabzon merkezden ortalama 1,5 saat sürmektedir ve oldukça keyifli bir yoldur.
Manastıra giriş ücretlidir. Kişi başı 25 TL.
Konaklama ise en yakın yerleşim yeri olan Maçka’da yapılabilir. Sümela Otel tavsiye edilir.
Giriş kısmında bulunan su kemeri, manastır sakinleri tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca muhafız odası da yine girişte bulunmaktadır. Manastırın içine girdiğinizde ise kütüphane ve kilise odaları mevcuttur. Kaya Kilisesi ise Manastırın en önemli yeridir. İlk inşa edilen kısmı olduğu düşünülmektedir. İçerde bulunan fresklerin 3. Alexios dönemine, şapel kısımlarında yer alanların ise 18.yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Şapel duvarında bulunan fresk ise yine Trabzon’da bulunan Aziz George Manastırına ismini veren St. George ve 4. yüzyılda yaşamış olan Selanikli St. Demetrios’u ve Ejderi simgeler.
Manastır içersinde turistlere ayrılmış bölümler dışında girişe yasak olan bölümler de vardır. Unutmayın ki hala işlevsel bir manastırdır. Öğrencileri için ayrı bir bölüm, Misafirhane, kütüphane ve Kilise olarak bölümlerden oluşur.
İpucu: Kaya düşme riskinden dolayı zaman zaman manastır ziyarete kapatılmaktadır. Bu nedenle gitmeden önce +90 (462) 326 07 48 numaralı telefonla manastırın son durumunu öğrenmenizde fayda vardır.
Ziyaret saatleri ile ilgili müzenin açıklaması; Nisan Ayı 08.00 / 17.00, Mayıs Ayı içerisinde 09.00 / 18.00, Eylül Ayında 09.00 / 18.00, Ekim Ayı 08.00 / 17.00 Valilik oluru ile belirlenmektedir.