Rize

Rize, yaylaları, dereleri, kendine has köprüleri ile belkide Türkiye’nin en keyifli şehirlerinden. Karadeniz insanının sıcaklığını, dağların serin esintilerini ve huzuru bulabilir daha önceki tüm deneyimlerinizin üzerine koyabilirsiniz. Hiç lafı uzatmadan başlayalım…
Ulaşım: Rize’ye Trabzon havaalanından 1 saatlik yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz. Trabzon havaalanına ise Ankara ve İstanbul üzerinden ulaşabilirsiniz. Gezilecek yerlerin içersinde nasıl ulaşım sağlanacağını ayrıca bulabilirsiniz.
Konaklama:  Ayder Doğa Resort (Rezervasyon için tıklayınız), Rize de kalabileceğiniz en huzurlu adreslerden biri. Yalnız bilmenizde fayda var, arabanızdan sonra biraz yokuş tırmanmanız gerekiyor, fakat değiyor buna. Hizmeti, yemekleri ve temizliği ile gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliriz.

Rota: Daha az yol yaparak daha çok yer görmek için en uygun başlama noktası Rize Şehir Merkezi, sonra sırası ile, Çayeli, Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Ayder ve Kaçkarlar

Rize
Rize

Rize Merkez

Rize Kalesi: Yaklaşık 700 yıllık bir kale Rize kalesi. İki bölümden meydana geliyor, Aşağı Kale ve Yukarı Kale. 1990 yılında onarımı yapılıp günümüzdeki haline getiriliyor. Kalenin kafesinde içeceğiniz çay ise meşhur Rize çayı. Manzara da gayet keyifli.

Rize Müzesi: Rize Kalesi’ne 20 dk lık yürüme mesafesinde. Yerel halk tarafından Sarı Ev olarak biliniyor. 1998 yılında müze olarak hizmete açılmış. İçinde görülecek pek birşey yok, zemin katta tarihi eserler, giriş katta idare personeli bulunuyor. 1. katta ise Rize kültürünü gösteren yaşam alanı sergileniyor. Bu kattaki ahşap mobilyaların işlemleri oldukça ilginç. Dışarıda ise mezar taşları ve toplar sergileniyor.


Çayeli

Çayeli ilçesine bağlı görülecek çok yer var fakat öncelikle merkezden bahsetmek gerek. Burada Hopa Caddesi üzerinde Hüsrev Lokantasını bulabilirsiniz. Kuru Fasülye yemeden dönmeyin. Uzungöl yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu bölgede Sütlaç bir başka… Hüsrev de bu konuda gayet başarılı. Ayrıca Lale Lokantasını da deneyebilirsiniz.

Hopa Caddesinden Karadeniz Sahil Yolu’na geçtiğinizde Pazar’a kadar deniz kenarından keyifli bir yolda gidebilirsiniz.


Pazar

Bölgenin en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Az bilinen ise, Pazar da dünyaca ünlü puro tütünleri yetiştiriliyor. Ve tabiki Çaykur fabrikası da burada.

Her Pazartesi ve Perşembe günü, Atina deresi yanında Kadınlar Pazarı kuruluyor. Burada el yapımı, tereyağ, peynir, erişte, turşu, pekmez v.b. bulabilirsiniz.

Ayrıca içinde hamsi olan envai çeşit ürünü de Pazar’da bulabilirsiniz. Hamsili Pilav, Hamsili Ekmek, Kamsi Kuşu v.s.

Normalde bahsetmeyeceğimiz bir kale olan Kalecik Kalesinden bahsetmek istiyorum. Bu kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Kalenin planı ise halen bir muamma. Bahsetmemizin sebebi ile Trabzon-Rize otoyolunun yapımında maalesef kalenin bir kısmı yıkılmış. Ne kadar üzülsekte maalesef daha bilinçli bürokratlar göreve gelmediği sürece bu durumları yaşamaya devam edeceğiz.

Kızkalesi: Merkezde denizin içersinde bir kayalığın üzerine yapılmış bir kule. İlginç bir yapı, duvarlarının ölçüsü 7×7 metre..

kiz
Kız Kalesi

Çamlıhemşin

kpd_0705
Şelale

Çamlıhemşin’in Şenyuva Köyü Mıhlama‘nın doğum yeridir. Denemeden geçmeyin. Ayrıca ilçede en ilginç köylerden biri olan Çat köyünü de ziyaret edebilirsiniz. Köy de toplam 5 hane yaşıyor. Yani 5 ev de yaşanıyor. Ayrıca 5 kişinin oyu ile seçilmiş bir de muhtarı var…

Palovit Şelalesi: Bu bölgedeki en debili şelale Palovit Şelalesi. Zilkalesini geçtikten sonra yol ayrımına geleceksiniz buradan sonra yol bozuk olduğundan yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Şenyuva Köprüsü: Bölgenin en eski köprüsü, bu tarz taş köprüler bölgede sık sık karşınıza çıkacaktır. Sudan yaklaşık 0 metre yüksektedir. Uzunluğu da 40 metreden fazladır.

kpd_0822
Şenyuva Köprüsü

Fırtına Deresi: Fırtına deresi bölgedeki birçok ilçenin içinden geçiyor ve dere üzerinde birçok firma rafting turları düzenliyor. Yıl boyunca rafting için uygun durumda olması ise rafting severler için burayı bulunmaz kılıyor. Dere üzerindeki köprüler ve orman manzarası ise bu macerayı daha keyifli hale getiriyor.

Ayder Yaylası: Çamlıhemşinden 20 Km uzaklıkta bulunan Ayder Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden. Ayrıca yerel halkında uğrak yerlerinden. İlginç bir bilgi; Ayder; tarihi boyunca yayla olarak kullanılmamış.

kpd_0758
Hazindak

Zil Kale: 14. yüzyılda inşaa edilen Zil Kale, altından akan Fırtına Deresi ve çevresini saran ormanlık dağların manzarası ile büyüleyici bir yapı. Çamlıhemşinin 15 km güneyinde bulunuyor. Denizden 750 metre yüksekte. Giriş: 3 TL

kpd_0829
Zil Kale

Kaçkarlar: Türkiyenin en turistik dağlarından olan Kaçkarlar, bu nedenden birçok aktivitenin de merkezi haline gelmiş. Trekking, Dağcılık, Rafting v.b. derken bir çok turisti bölgeye çekiyor. Yürüyüş turları ile bölgenin tüm güzelliklerini keşfedebilirsin. Özellikle Tatos Gölleri, Kito Yaylası ve Büyük Deniz Gölü görülmesi gereken yerler arasında.

Büyük Deniz Gölü: Kaçkar dağlarında yer alan göl bu dağlarda bulunan buzul göllerinin en büyüğü. 3368 metredeki gölde; yaz aylarında  yüzebilirsiniz. Buraya çıkarsanız sizi bekleyen manzara oldukça keyiflidir.

Çağlar Yavaşoğlu
Çağlar Yavaşoğluhttp://caglaryavasoglu.com
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Amatör fotoğrafçı ve gezgin, Amatör Marangoz

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related