Bozcaada

Ege Denizi’nin kuzeyinde, gitmelere, kalmalara doyamadığım nadide güzellik. Bu sefer havasına, suyuna tutkun olduğum Kuzey Ege’nin göz bebeğinde, üzüm ve sakız cenneti Bozcaada’dayım…

Eski adı Tenedos olan ve yüzyıllarca burayı ele geçirmek isteyenlerin kavgalarına tanıklık etmiş güzide ada.

Ve işte benim gözümden Bozcaada…


NE ZAMAN GİDELİM? Tabii ki yazın. 🙂 Havası güzel, suyu güzel Bozcaada’da en güzel mevsim bence yaz. Ha, kışın gittin mi de böyle söylüyorsun derseniz, cevabım gitmedim olur. Ancak, hem serin denizine girebilmek, hem de sokaklarında keyifle dolaşmak için yaz ayları ideal. Bir tek, bayram tatillerinde, özellikle de arabayla adaya geçmeyi planlıyorsanız, zaman konusunda sıkıntı yaşamanız muhtemel.

ULAŞIMI NASIL SAĞLAYALIM? Bozcaada’ya Ankara’dan ulaşım çok kolay fakat bir o kadar da uzun. Ben, genel ve bir bütün olarak “seyahat” kavramından hoşlandığım için yollarda geçirdiğim zamanı da seyahate dahil ederek, keyfini çıkarmaya çalışıyorum. Arabayla gitmeyi tercih ederseniz, Ankara’dan yaklaşık 8 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor demektir. (Tabii ki bayram tatilleri hariç.) Sözünü ettiğim bu yolculuktan sonra Çanakkale’nin Bozcaada’nın ününden fazlasıyla yararlanan ilçesi Geyikli’ye varıyoruz. Benim tavsiyem ve her gidişimizde de tercih edip pişman olmadığımız yol, arabayı feribot iskelesindeki otoparka bırakmak. Adanın içinde dolmuş seferleri sık ve düzenli. Ayrıca taksiler de mevcut. Dolayısıyla adanın dar sokaklarına araba sokmaya hiç mi hiç gerek yok. 🙂

Ulaşım Konusunda Ufak Not: Ada içinde dolmuş fiyatı, tek kişi tek yön 4-TL. Geyikli Feribot İskelesi’ndeki otoparka araç parketmenin günlük bedeli ise 15-TL.

Ayrıca güncel feribot fiyatlarına ulaşmak için tıklayınız.

Feribot İskeleye Yanaşırken-Bozcaada Kalesi
Feribot İskeleye Yanaşırken-Bozcaada Kalesi

NEREDE KALALIM? Feribottan indiğinizde yüzünüzde kocaman bir gülümseme oluşacak ve sizi Bozcaada Kalesi ile adanın karakteristik, parke taşlı, dar sokakları karşılayacak. Tercihinizi merkezden uzak tatil çiftliklerinden yana kullanmadıysanız, kocaman gülümsemenizle birlikte bu dar sokaklardan yürüyerek otelinize ulaşabileceksiniz demektir.

İki kere gittiğim Bozcaada’da, iki farklı butik otelde konakladık. Bunlardan ilki, kendi özel plajı da bulunan Mitos Otel; diğeri ise Quarante Otel. Her iki otel de merkezde ve her yere yürüme mesafesinde.

Mitos Otel, temiz, ferah, oda + kahvaltı çalışan ve daha önce de bahsettiğim gibi, adanın diğer ucunda kendi plajı bulunan butik bir otel. Bu otelin en büyük avantajı, plajını kullanmak istediğinizde, otel müşterisi olduğunuz için şezlong ve şemsiyenizin önceden rezerve edilmesi. Quarante Otel ise Rum Mahallesinde bulunan ve sahibi Zeynep Hanım’la hoş sohbetler edebileceğiniz yine temiz ve butik güzel bir otel. Burası da oda + kahvaltı olarak hizmet vermekte.

Sonuç olarak, her iki otelden de memnun ayrılmış birisi olarak, ikisini de tavsiye ederim. Sanırım burada ayırıcı özellik, bütçe. Hangisinin fiyatı bütçenize daha uygunsa oradan rezervasyonunuzu yapın, bizim de selamlarımızı söyleyin. 🙂

NERELERİ GEZELİM, GÖRELİM ? Sokaklarını, sokaklarını, sokaklarını … Adanın yaşanmışlık kokan ve karakterli sokaklarında mutlaka ama mutlaka hem gece hem gündüz tur atın. Adayı Rum ve Türk Mahallesi olarak ayrı ayrı düşünün ve nasıl huzurla yaşadıklarını hayal edin.

Bozcaada Müzesi: Eski bir Rum evini müzeye dönüştürdükten sonra adaya özgü ufak eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği, Rum Mahallesinde yer alan bir müze burası. 2014 yazında giriş 5-TL’ydi. Bozcaada’ya kadar gitmişken muhakkak uğrayın. Hem değişik bir anı yaşamış olursunuz, hem de ufak bir katkı yapmış …
– Bozcaada Kalesi:
Yukarıda da fotoğrafı bulunan kale, sizi adaya ayak basmadan dahi karşılayan ilk yapı. Vaktiniz varsa, buraya da kısa bir zaman dilimi ayırabilirsiniz.
Polente Feneri (Ada Turu ve Günbatımı): Feribot iskelesinin hemen yanında, dolmuşların da kalktığı yerden sizi her akşam saat 18:00’de, ufak bir ada turundan sonra, günbatımına yani Polente Feneri’ne götürecek araçlar bekliyor olacak. “Ne gerek var, ben denizime girerim, şehir merkezinde keyfime bakarım.” demeyin, hemen bir tanesine atlayın ve bu kısa gezinin keyfini çıkarın.

Tura, öncelikle adanın meşhur şarapçılarından olan Gülerada Şarapçılık’la başlayacaksınız. Orada şarap tadımı yapabileceğiniz gibi üzüm bağlarının arasında da vakit geçirebilirsiniz. Ardından adanın diğer koylarını seyrederek dar bir yoldan ilerleyecek, aynı zamanda fotoğraf çekmek için kısa molalar vereceksiniz. Koyları gezinin esnasında Beylik Koyu’na geldiğinizde kıyıya oturmuş “Mercy God” isimli soğan taşıyan devasa tankerle de bir “selfie” yapmayı unutmayın. 🙂 Devamında Ayazma Plajı ve son olarak da, dar ve tozlu bir patika yoldan geçerek Polente Feneri’ne ulaşacaksınız. Adanın keyfini çıkardıktan sonra sıra günbatımının keyfini çıkarmakta …

Bozcaada5
Bozcaada Koyları
Bozcaada7
Beylik Koyu- “Mercy God”
Bozcaada10
Polente Feneri
Bozcaada9
Günbatımı

Ada Turu Hakkında Ufak Notlar:

  • Ada turunun ücreti 10-TL, gördüklerinizin değeri paha biçilemez.
  • Günbatımına karşı keyif yapayım diye düşünüp yanınıza bira ya da şarap almayı düşünyorsanız, DİKKAT !!! Şarabınızı tur esnasında satın alabilirsiniz. Satış yapılan yerde kadeh de veriyorlar. Biranızı ise merkezden alıp yanınızda taşımayın. Tur kısmen uzun olacağı için ısınır. Onun yerine, turun sonlarına doğru uğranılan Ayazma Plajı’ndaki kısa ihtiyaç molasında, orada bulunan büfeden biranızı alabilir; günbatımında soğuk soğuk içebilirsiniz.
  • Akşam yemeğinizi günbatımına karşı yiyebilirsiniz, fakat tabii ki bir restaurantta değil. Biz merkezde bulunan ev yemekleri yapan bir restauranttan, üstelik adaya özgü olan, kabak çiçeği dolması, yaprak sarma, biber dolma gibi hafif atıştırmalıklar aldık. Günbatımı eşliğinde yedik. Çok keyifliydi, tavsiye ederim.
  • Yere sermek için yanınıza ufak bir havlu/örtü almayı unutmayın.
  • Telefonunuzun/Fotoğraf makinenizin şarjının tam olduğundan emin olun. 🙂

NERELERDE DENİZE GİRELİM? Bu konuda benim ne yazık ki tek tavsiyem olacak; Ayazma Plajı. Ne yazık ki dememin sebebi, bir tek orada denize girmiş olmam. Arabasızlığın belki de tek dezavantajı bu. Ayazma Plajı’nı da çok sevdiğimiz için başka plaj arayışına girme ihtiyacı da hissetmedik.

Şehir merkezinden kalkan dolmuşlar, sizi Ayazma Plajı’na yaklaşık 15 dk.lık bir yolculuktan sonra bırakacak. Dilerseniz, aynı dolmuşlar ile Habbele Plajı ile Mitos Beach‘e de kolaylıkla gidebilirsiniz. Dönüşte ise, dolmuşlar yine sizi bıraktığı yerden alacak ve şehir merkezine getirecektir.

Ada turunda gördük ki, adanın etrafında irili, ufaklı çokca koy var. Adaya arabayla geçtiyseniz arabayla, yoksa taksiyle buradaki koylardan da denize girebilirsiniz. Ancak oraların biraz ıssız olduğunu unutmayın ve sizi bırakan taksicinin telefon numarasını mutlaka öğrenin. Yoksa dönüş konusunda sıkıntı yaşamanız muhtemel. 🙂

Ufak Not:

  • Ayazma Plajı’nda yemek-içmek ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğiniz bir tesis var. 
  • Plajda şezlong ve şemsiye mevcut, ancak ücretli. Şezlongların tanesi 7,5-TL; şemsiye ise 5-TL. Tahsil edilen ücret Bozcaada Spor’un kasasına gidiyormuş. Ücret ödemek istemiyorum derseniz, tabii ki kendi şemsiyenizi de götürüp, kumlara serilebilirsiniz.
Ayazma Plajı
Ayazma Plajı

NERELERDE YEMEK YİYELİM? Bozcaada, ada olmasının avantajını kullanarak size enfes ve taptaze deniz ürünleri sunuyor. Bununla birlikte, tatlı konusunda da oldukça iddialı. Hemen hemen her yerde ev yapımı reçeller bulabilir, ayrıca adaya özgü bademli, sakızlı kurabiyelerin tadına da bakabilirsiniz. Şimdi sıra bunları nerelerde yapabileceğinize dair naçizane tavsiyeler vermekte…

* Adanın sakızlı, bademli kurabiyesi ile kavala kurabiyesi çok meşhur. Bunları da tabii ki en iyi Çiçek Pastanesi‘nde yersiniz. Hatta Geyiki Feribot İskelesi’nde sizi almaya gelen feribottan inenlerin bir çoğunun elinde Çiçek Pastanesi poşetleri dahi göreceksiniz. Ayrıca akşamları yürüyüşlerinize yine buranın sakızlı dondurmasının eşlik etmesine mutlaka izin verin. 😉

Çiçek Pastanesi
Çiçek Pastanesi

* Meze-rakı-balık üçlüsü için adada gittiğimiz iki yer oldu. Bunlarda ilki Asmalı Meyhane, diğeri ise Asma6 Restaurant. Asmalı Meyhane, Rum Mahallesi’nde bulunan, çok keyifi bir meyhane. Yediğimiz tüm mezeler taze ve lezzetliydi, ancak, özellikle ahtapot ve kalamar ile deniz börülcesini denemenizi tavsiye ederim. Asma6 ise liman tarafında bulunan restaurantlardan. TripAdvisor’da hakkında yazılan onca güzel şeye güvenerek gittik, ancak benim deneyimim ne yazık ki çok olumlu değildi. Onun yanında tamamen şahsi not; her mezenin ya içinde ya da süs amacıyla dışında bolca dereotu vardı. Ben de dereotunu hiç sevmem. 🙂 Yanlış anlama olmasın, olumsuz deneyimin dereotuyla ilgisi yok. Genel olarak yemekler ve garsonların tavrı …

* Az önce, adaya özgü ev yapımı reçellerden söz ettim. Bozcaada araştırmalarınız esnasında da çokca karşınıza çıkacağından eminim, en güzelleri Rengigül Pansiyon‘da. Tavsiyem, her ne kadar otelinizde kahvaltı hizmeti olsa da bir sabah buraya kahvaltıya gidin. Son derece renkli ve keyifli bahçesinde ev yapımı eşsiz reçellerin tadına mutlaka bakın.

Rengigül Pansiyon
Rengigül Pansiyon

* Bozcaada’nın sakız kadar ünlü bir diğer ürünü ise üzüm ve tabii ki bu üzümlerden üretilen şaraplar. Her sene Eylül ayında gerçekleştirilen bağbozumu şenliklerine mutlaka katılmak gerek. Henüz ben de deneyimleyememiş olsam da yapılacaklar listemde en üst sıralarda.

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, biz çok şarapsever bir çift değiliz. Ancak, Bozcaada’ya kadar gelmişken, şarap denemeden dönmek elbette olmazdı. Bunun için rotamızı Corvus Şarapçılık‘a çevirdik. Ne yazık ki, tadım yaptırmıyorlar, ancak ufak kafesinde güzel peynirler eşliğinde şarabınızı yudumlayabilir, o güzel şaraplardan hem kendinize hem de hediyelik olarak satın alabilirsiniz.

Sonuç olarak, Bozcaada, tüm hızıyla bakirliğini kaybetmekte. Kuzey Ege’nin son dönemlerde revaçta olmasıyla ve özellikle İstanbul’a, kısmen de Ankara’ya yakın olmasıyla tatilcilerin oldukça uğrak bir mekanı haline geldi. Her geçen gün de yeni mekanlar açılmakta. Bu eşsiz adaya gelmek için hiç vakit kaybetmeyin. Şehrin keşmekeşi ve stresinden uzaklaşıp, güzel yemekler, güzel içkiler eşliğinde nefes aldığınız hissedeceksiniz.

Keyifli tatiller…

Instagram: anilaakin

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related