Karpaz ve Salamis Yolu

Karpaz ve Salamis Yolu

Karpaz; Salamis yolu üzerinden Mağusa’dan yaklaşık 2,5 saat uzaklıktadır. Salamis yolu üzerinde de görülmesi gereken tarihi eserler ve kalıntılar bulunmaktadır.

St. Barnabas Müzesi

Mağusa’dan araçla Salamis yolu üzerinden 10 dk uzaklıktadır. Salamisli Barnabas, Kudüs’teki eğitimi sonrasında, misyoner olarak Kıbrıs’a döner fakat Kıbrıslılar tarafından hristiyanlığı yaymak istemesinden dolayı öldürülüp, cesedi bataklığa atılır. Barnabas’ın takipçileri cesedini alıp, bir mağaraya taşırlar ve göğsü üzerine ilk yazılan incillerden birini koyarlar. Yüzyıllar sonra bir keşiş rüyasında görüp mağarayı bulur ve incili görünce mezarın Barnabas’a ait olduğunu anlar. Mağaranın olduğu yere manastır inşaa edilir. Mağusa bölgesindeki en geniş müzedir. Bir çok arkeolojik eser sergilenir, ayrıca St. Barnabas’ın mezarı da manastırın altındaki mağarada ziyaret edilebilir.

st_barnabas


Salamis Harabeleri

Mağusa’dan araçla Salamis yolu üzerinden 15 dk, St. Barnabas Müzesi’nden 5 dk. uzaklıktadır. Antik Şehrin, M.Ö. 11. yüzyılda Truva Savaşı’na katılan Tefkros tarafından kurulduğu ve inşa edildiği düşünülmektedir. 1950’li yıllarda keşfedilmiş, 1974’e kadar kazı çalışması yapılmış ve 1998 yılında Ankara Üniversitesi tarafından kazılara tekrar başlanmıştır. Oldukça büyük bir antik şehirdir, içindeki tiyatro ise günümüzde konserlerde kullanılmaktadır. Sütunları halen durmakta ve ilgisini çekenler için oldukça iyi durumdadır.

salamis_harabe

İpucu: Öğleden önce ziyaret etmenizde fayda var. Tekrar uyarıyorum, Kıbrıs oldukça sıcak olabilir. Ayrıca harabe alanında su ve gölgelik alan bulamayabilirsiniz.


Karpaz

Karpaz, Kıbrıs’ın meşhur burnuna verilen addır. Adanın haritada gördüğünüz en uç kısmındaki burnuna gidebilirsiniz. Genel olarak turistik bir aktivitedir. Mağusa’dan araçla 2,5 saat uzaklıktadır. Deniz temiz ve keyiflidir.

karpaz-022
Karpazın en ucundaki kaya parçası – yüzerek geçebilirsiniz.

Yol üzerinde; carettaların yumurta bıraktığı, koruma altında olan Alagadi, Karpaz ve Altınkum plajları, Apostolos Andreas Manastırı ve manastır yanında yer alan plajı ziyaret edebilirsiniz.

karpaz_deniz karpaz

Apostolos Andreas Manastırı: Manastır ziyarete açıktır. Deniz tarafında merdivenlerden inince bir çeşmesi vardır ve kutsal olduğuna inanılır. Hikayesi ise şöyledir; Aziz Andreas Kudüs’e giderken su sıkıntısından dolayı Kıbrıs’a uğrar. Gemidekiler karaya inince su bulamazlar, Aziz Andreas ise bastonu ile şimdiki çeşmenin olduğu yere vurduğunda su fışkırmaya başlar ve tüm gemiciler su ihtiyacını giderir. Bu arada kör olan bir denizci yüzünü yıkadıktan sonra görmeye başlar. 15. yüzyılda buraya manastır inşa edilir ve dünyanın birçok yerinden hristiyanlar burayı ziyarete gelir. Hristiyanların hacı yollarından biridir.

Benim içinse anlamı farklıdır. Benim Kıbrıs’da yaşadığım dönemde manastırın başında bir rahibe vardı, yaşlı kadının aşağıdaki fotoğrafını 2001 yılında çekmiştim. 2010 yılında Kıbrıs’ı tekrar ziyaret ettiğimde bu rahibenin öldüğünü ve yerine bir rahibin atandığını öğrendim. Aynı sandalyede manastırın diğer kapısının önünde, rahibin fotoğrafını da 2010 yılında çektim.  Aşağıda yan yana iki fotoğrafı da görebilirsiniz.

karpaz_kilise

Çağlar Yavaşoğlu
Çağlar Yavaşoğluhttp://caglaryavasoglu.com
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Amatör fotoğrafçı ve gezgin, Amatör Marangoz

3 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related