Karaburun

Gece kulüpleri yerine doğal güzelliği ile son zamanlarda popüler olmaya başlayan İzmir’e bağlı Karaburun’un denizi temizliği ile bizi tatmin etti, fakat doyurmadı maalesef. Biraz daha yapılanmaya ve iyileştirmeye ihtiyaç duyan bu belde, bir senelik bir restorasyon ve temizlik sonrası hakkettiği yere gelecektir. Yine de bölgenin rüzgarlı havası dikkate alındığında, pırıl pırıl bir deniz bulacaksınız. Buranın asıl mevsiminin Ağustos olduğu ifade edilse de Mayıs – Eylül dönemi için tercih edilebilir.

Ulaşım: En iyi ulaşım araba ile. Yoksa İzmir’den belediye otobüsü bulunabilir. Son otobüs akşam 8:00 gibi kalkıyor.

Konaklama: Biz Karaburun’da iskele caddesinin sonundaki Yalı Otelde deniz manzaralı çatı katında kaldık. Alaçatı’nın fiyatları ile kıyaslandığında hem çok keyifli hem de daha uygun fiyatlı konakladık. Pansiyon otel mantığında hizmet veren genelde küçük işletmeler Karaburun’un İskele, Mimoza ve İncirli Koyuna dağılmış şekilde. Her biri ayrı keyifli, çünkü çoğu denize sıfır. Fiyatlar ise 2016 yılı itibariyle 2 kişilik oda-kahvaltı için 200-275 TL.

Odamızın Manzarası
Odamızın Manzarası

Plajlar: Karaburun neredeyse her virajında farklı bir koy sunan tam bir Ege ilçesi. Üstelik bu koyların bir kısmı mavi bayraklı ve hala bakir yerler. Karaburun’un koylarındaki en güzel uygulama her koyun halk plajı olması, ama şezlong-şemsiye uygulamasıyla isteyenlere ücretli ek hizmet de sunuluyor. Bunlar içinde Mimoza, İncirli, Bodrum, Kuyucak, İskele en çok bilinen koyları. Ama bunun dışında da yarım adanın diğer yakasına doğru çeşitli bakir koylara; patika ve daracık yolları göze alırsanız ulaşabilirsiniz.

incikoy2
İncirli Koy
incikoy1
İncirli Koy Belediye Plajı

Özellikle Mimoza plajı konumu itibariyle dalgasız havuz gibi bir denize sahip. Biz gittiğimizde de sakin ve temizdi. Burada en sondaki Mum adlı işletmenin plajını ya da Efes Dalış Okulunun plajını önerebiliriz. Mimoza plajı yolundaki bir önceki koy uzun sahili olan Bodrum Koyu ve belediyenin sağladığı ücretsiz şemsiye hizmeti ile özellikle çocuklu aileler için ideal görünüyor. İncirli koy ise daha küçük,ama mavi bayrağıyla ve çimler üzerindeki belediyeye ait sezlong-cafe işletmesiyle oldukça keyifli bir plaj.  Kuyucak mevkiinde ise İskele Koyu ve Kuyucak plajı farklı seçenekler. Bizim kaldığımız İskele koyu ise plaj ve deniz kalitesi açısından konakladığımız süre boyunca kötü olmasına rağmen uzun kordonu ve balık restoranları dolayısıyla tercih ediliyor.

karaburun2
Mimoza Koyu

Karaburun’da ne yapılır derseniz? Deniz, güneş ve sakin bir plaj deneyimi dışında dalış turizmi açısından da ilgi çeken bir nokta. Buradaki Efes Dalış Merkezi’nin ortakları aynı zamanda eski askeri dalgıçlar olan Cengiz ve Erkan Hocaların da katkılarıyla 42 metre derine iki batik projesi gerçekleşmiş. İyi bir dalgıç olan Çeşme Kaymakamı gibi mülki amirlere de bu konudaki yaklaşımları için teşekkür etmek gerek elbette. Biz de Çağlar’la bu sularda Efes Dalış Merkezi ile bir discovery dalış denedik. Benim daha önceki dalış deneyimlerime kıyasla kesiklikle çok başarılı olduğunu ve su altından korkan biri olarak Cengiz Hoca’nın yardımı ile kendimi çok güvende hissettiğimi ifade etmem lazım. Üstelik ben batıklara kadar dalacak deneyime sahip olamasam da çömez dalgıçlar için deniz altında  hazırlanmış hoş sürprizlerle de karşılaştım:) Dolayısıyla isteyene kıyıdan discovery dalış, isteyene batıklarda daha derinlere dalış tecrübesi sunuyor Karaburun.

DCIM100GOPROGOPR9975.
DCIM100GOPROGOPR9975.

Ne-nerede yenir: Karaburun’un bir her bir koyu ayrı bir balıkçı köyü görünümünde olduğundan; turistik iskele, mimoza ve bodrum koylarında bir kaç balık restoranı bulabilirsiniz. Biz iskeledeki Altın Tabak ve yalı restoranı denedik. Altın tabak hem meze hem de balıkları açısından açık ara öndeydi. Fiyatlara gelince iki kişi için balık, kalamar, meze ve içki ortalama 140-180 TL arasında tutuyor. Balık olarak bölgede taze tutulan sebzeli kefal kavurmayı tavsiye ederiz. Çupra ve levrek muhtemelen çevredeki balık çiftliklerinden gelmedir. Ayrıca İskele caddesi sonundaki Yakamoz ve Mimoza koyundaki Mum kafede fast food tercihleri de var. Bu arada sabahları otelinizden mümkünse Germiyan Köyü’nün ekşi mayalı ekmeğini isteyiniz.

Yardımcı Bilgiler:

  • Sinek için sinek kovar alın!
  • Gitmeden benzin deposunu doldurmayı (tüm yarım ada da neredeyse bir tane benzin istasyonu var) unutmayın!
  • Akşamları serin olabileceğinden şal, ceket ve uzun pantolon alın.
Çağlar Yavaşoğlu
Çağlar Yavaşoğluhttp://caglaryavasoglu.com
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Amatör fotoğrafçı ve gezgin, Amatör Marangoz

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related