Hayfa

HAYFA

İsrail’in kuzeyinde, Carmel Dağı’nın eteklerinde yer alan, İsrail‘in oldukça önemli bir sanayi, üniversite ve liman kenti olan Hayfa‘dayız. Hayfa, 2. Abdülhamit tarafından Şam-Medine arasında bulunan Hicaz Demiryolu‘nun bir durağı olmasıyla da ayrıca bir öneme sahip.  Tel Aviv‘den yaklaşık 1 saatlik tren yolculuğuyla rahatlıkla ulaşılabilen Hayfa, ayrıca Bahai dini için de oldukça özel. Bahai dininin kurucusu Hz. Bahaullah‘ın gelişini hazırlayan Hz. Bab‘ın makamı da Hayfa’da, Bahai Bahçeleri‘nde bulunmaktadır.

Hayfa
Hayfa

Ulaşım

Hayfa’da Hof HaKarmel, Bat Galim ve HaShmona olmak üzere toplam 3 adet istasyon bulunmakta. Tel Aviv’den Nahariyya yönüne giden trene bindiğinizde, sözünü ettiğim her istasyonda tren duracak ve siz gitmek istediğiniz yere (bu, büyük ihtimalle Bahai Bahçeleri’dir. 🙂 ) en yakın durakta inebileceksiniz.

Hayfa’ya geldiğinizde Bahai Bahçeleri’ne gitmek için ise yürüyebileceğiniz gibi, toplu taşıma ya da taksiden faydalanabilirsiniz. Ancak, belirtmeden geçemeyeceğim, yürümek, tarafımca kesinlikle tavsiye edilmemektedir, zira bahsettiğimiz oldukça dik ve duraksız bir yokuş. 🙂

Ayrıca Hayfa’ya aracınızla da gelebilirsiniz. Akka‘dan yarım saat, Tel-Aviv’den 1,5 saatlik uzaklıkta. Birçok park yeri bulmanız mümkün, ana yol üzerinde genellikle ücretli.

Bahai Bahçeleri’ne ulaşım hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Konaklama

Hayfa gezimiz, Tel Aviv’den günübirlik seyahat şeklinde gerçekleşti. Ancak Hayfa’da konaklamak isterseniz, Bat Galim Boutique Hotel‘e bir göz atmanızı tavsiye ederim.

BAHAİ BAHÇELERİ

Hz. Bab’ın Makamı

1844 yılında, Hz. Bab, kendisinden daha büyük bir elçinin geleceğini ilan etmiş İranlı bir tüccardır. Dolayısıyla Bahai dinine mensup kimseler için Hz. Bab, Hz. Bahaullah’ın gelişini müjdeleyen bir elçi olduğundan oldukça kutsal bir kimsedir. Görüşleri nedeniyle 1850 yılından halk önünde öldürüldükten sonra, müritleri tarafından bedeninden kalanlar özenle saklanmış, 60 yıl kadar korunduktan sonra ise Hayfa’da Carmel Dağı’nın yamaçlarında defnedilmiştir. Hz. Bab’ın mekanı olarak bilinen altın kubbeli yapı ise 1953 yılında tamamlanmıştır.

Bahai Bahçeleri, üst bahçeler, Hz. Bab’ın makamı ve alt bahçeler olmak üzere toplam 3 bölümden oluşmakta. Hz. Bab’ın makamı olarak bilinen altın kubbeli yapı, bahçelerin tam orta yerinde bulunuyor ve buraya giriş, sadece Hatzionut Caddesi‘nden yapılıyor. Her gün ücretsiz olarak saat 09:00-12:00 arası ziyaret edilebilen makama girerken sizi öncelikle Bahai dinine mensup bir kimse karşılıyor ve ayakkabılarınızı çıkarmanızı istiyor. Ardından makamda sakız çiğnememek, konuşmamak gibi uymanız gereken kuralları sıralıyor ve hangi ülkeden geldiğinizi sorarak, o dilde hazırlanmış Bahailik’e ilişkin bilgilendirme broşürü veriyor. Sonrasında Hz. Bab’ın makamına girmenize izin veriyor.

Dışarıdan oldukça görkemli duran makamın içi ise oldukça sade ve zevkli. Etrafta gül yaprakları ve duvarda Bahailerce okunan özel bir duanın Arapça aslı ile İngilizce tercümesi duvarda asılı duruyor. Ortada bulunan bölmenin etrafında odalar ve bu odalar arası kapılarla birbirine geçişler mevcut, fotoğraf çekmek ise kesinlikle yasak. Makamın etrafındaki eşsiz güzellikteki bahçelere göz attıktan sonra, Bahailik ve bahçelere ilişkin son ücretsiz İngilizce turun saat 12:00’de olduğunu öğrendiğimiz Yefe Nof Caddesi’ne doğru yola koyuluyoruz.

Hz. Bab'ın Makamı, Hayfa
Hz. Bab’ın Makamı, Hayfa

NOT: Bahçelerin içinde makamdan en üst terasa geçiş bulunmamakta. Bunun nedeni ise, Bahailerin, hac zamanı, bunu bir hac görevi olarak yerine getirmesi. O nedenle, bahçelerin en üst katına ulaşmak istediğinizde normal caddeye çıkarak üst kattaki girişe gitmeniz gerekiyor.

Bahçeler (Teraslar)

Muhteşem simetrisi ve eşsiz güzelliğiyle, trenden indiğinizde göreceğiniz ilk şey bu bahçeler olacak. Dünyanın her yerinde Bahai dinine inanan Bahailer için bu teraslarda çalışmak ise son derece önemli bir görev. Haziran 2001’de halkın ziyaretine açılan, toplam 18 anıtsal terastan oluşan bu bahçeler ise, Hz. Bahaullah’a inanan ve yanında bulunan 18 kişiyi temsil etmekte ve bahçelerin içinde hayatı simgeleyen su ise sürekli akmakta.

Bahai Bahçeleri, Hayfa
Bahai Bahçeleri, Hayfa

Rehberimizin anlattığına göre, Hz. Bahaullah, Akka’da inançları nedeniyle sürgünde cezaevindeyken karanlıktan çok korkması nedeniyle bahçeler, sürekli aydınlık olacak şekilde tasarlanmış. Bahçelerin her tarafından lambalar bulunmakta ve karanlık çökünce de tamamı yakılarak, Hz. Bahaullah’ın karanlık korkusuna sembolik bir gönderme yapılmaktadır.

Bahçelerin dizaynında sadece ve sadece estetik güzellik düşünülmüş, dolayısıyla bahçelerde karşılaşılan tasarımların sembolik olarak hiçbir anlamı bulunmadığını ve hiçbir şeyi simgelemediğini de not etmekte fayda var.

Bahai Bahçeleri, Hayfa
Bahai Bahçeleri, Hayfa

Stella Maris Manastırı ve St. Elias Mağarası

Stella Maris Manastırı, diğer bilinen adıyla Carmelite (Karmelit) Manastırı, Carmel (Karmel) Dağı’nda bulunuyor. İlyas Peygamber’in öğretilerine göre yaşayan Karmelitler, eski dönemlerde bir çok reforma imza atmışlar. Hatta bu kimseler ayakkabı yerine sandalet giydikleri için “Çıplak Ayaklı Karmelitler” olarak da bilinmekte. Ayrıca Ünlü Avivalı Azize Teressa da Karmelitlerden. Carmel Dağı’nda hem keşişler, hem de biraz daha yüksekte rahibeler için manastır bulunuyor. Manastırın bir diğer adı da Star of the Sea, yani Denizin Yıldızı.

Stella Maris Manastırı Kubbesi

Manastıra ulaşım için iki yol var. Birincisi ve kolay olanı, Teleferik. Akka – Hayfa yolu üzerinde Hayfa’ya girişte hemen sol tarafta teleferik durağını bulabilirsiniz. 3 adet küreden oluşan teleferik sizi manastırın önüne kadar çıkartıyor. Teleferik kullanmak niyetindeyseniz öncelikle St. Elias Mağarasını ziyaret etmenizi öneririz. İkinci yol ise, fantastik bir patika, oldukça dik fakat ormanın içinden giden keyifli bir yol.

St. Elias Mağarası ise (Elijah’s Cave) Yahudi Nebi’lerden Elijah’ın yaşadığı mağara. Küçük bir yer ve Yahudiler için oldukça önemli.

Bilim Müzesi

Bilim Müzesi, teleferik durağından yaklaşık 5 dk.lık yürüme mesafesinde ve Hayfa’da en çok ziyaret edilen yerlerden. Fizik, kimya, astroloji ve biyoloji gibi birçok bilim dalında sergi mevcut. Kesinlikle görmeye değer yerlerden. Hafta sonları çocuklarını getiren ailelerden dolayı oldukça kalabalık olabiliyor.

Plaj

Hayfa Plajları, İsrail’in en iyi plajları arasında yer almakta. Hem denizi, hem plajı hem de sosyal olanakları ile oldukça keyifli. Hatta Dado Zamir Plajı‘nda dalga sörfü yapma imkanınız da var. Duş, tuvalet ücretsiz; park, kafe ve restoranları ile oldukça popülerdir. Dor Habonim Plajı ise İsrail’in en sevilen plajlarından biri ve çocuklar için de oldukça eğlenceli, ancak ne yazık ki toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşılabilecek yerde değil. Dor Habonim’de ayrıca Sky Diving yapmak da mümkün.

Hayfa Plaj

Alışılmışın dışında olmasıyla Hayfa, İsrail gezinize mutlaka eklemeniz gereken duraklardan. Akka ve Hayfa geziniz için sadece 1 gün ayırarak oldukça farklı bir kültürün içinde kendinizi bulabilirsiniz.

Keyifli geziler…

NOT: Çağlar Yavaşoğlu’nun katkılarıyla hazırlanmıştır.

Instagram: anilaakin

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related