Akka

AKKA

Dinler tarihinin en önemli topraklarında, bu sefer yolumuz, İsrail‘in kuzeyine, Akka’ya düşüyor. Geçmişi M.Ö. 1500’lere dayanan, dünyanın en eski ve kesintisiz yerleşimin olduğu şehirlerden Akka, İngilizce’de Acre, İbranice’de ise Akko olarak adlandırılıyor. Mısırlılar tarafından kurulan kente, yüzyıllar boyu Kenaniler, İbraniler, Araplar, Memlükler, Yunanlar, Romalılar gibi birçok farklı millet ev sahipliği yapmış, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in bu toprakları fethi ile kent, Osmanlı egemenliğine girmiş, Cezzar Ahmet Paşa’nın burada beylerbeyi ve vali olarak görev yapması esnasında da büyük değişim ve gelişim göstermiştir. Müslüman ve Yahudilerin uyum içinde yaşadığı kent, 1918 yılına kadar Osmanlı egemenliğinde kalmış; 1918 yılından İsrail devletinin kuruluşuna kadar geçen sürede ise İngiliz hakimiyeti sürmüştür.

Akka
Akka

Şehrin en önemli figürü ise, şehirde birçok yerde adının geçtiğini göreceğiniz Cezzar Ahmet Paşa‘dır. 1799 yılına kadar hiçbir şekilde yenilmeyen Napolyon, bu kıymetli liman şehrini almak istemiş, ancak Komutan Cezzar Ahmet Paşa’nın oluşturduğu savunma hattıyla ilk defa yenilerek, geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Doğu’nun zenginliklerinin Batı’ya götürülmesinde kilit nokta olmuş bu kent, aynı zamanda tutukluların cezalarını çektikleri yer olması bakımından da önemli bir rol oynamaktadır. Bahailik dininin kurucusu, Hz. Bahaullah, düşünceleri nedeniyle İran’dan sürgün edildikten sonra, cezasını Akka‘da çekmiş ve akabinde yine Akka‘da vefat ederek, burada gömülmüştür. Dolayısıyla, Akka’nın Bahailik dininde de oldukça önemli bir yeri vardır.

Ulaşım

Tarihi eski şehir ve halihazırda halkın yaşamakta olduğu yeni şehir olmak üzere ikiye ayrılan Akka, Tel Aviv‘e trenle yaklaşık 1,5 saatlik mesafede. Araç kiraladıysanız gayet düzgün bir otoyoldan yaklaşık 120 km Tel-Aviv’in kuzeyinde. Otoyollar ücretli ve çok da ucuz değil, dilerseniz yolunuzu 15 dk civarı uzatıp (Trafik ışıklarından dolayı) ücretsiz yoldan da gidebilirsiniz. Yarım günde rahatlıkla gezebileceğiniz bu kentte, Akka gezinize, karşı kıyıda bulunan Hayfa kentini de, ister Akka’dan önce, ister Akka’dan sonra dahil edebilirsiniz.

Tren saatleri ve ücretleri için tıklayınız.

Konaklama

Bizim Akka’ya gezimiz, yazıdan da anlaşılabileceği üzere, günübirlik oldu. Ancak, Akka’da kalmak isterseniz, fiyat/performans ve konum bakımından denize nazır olan Nzar Khoury for Hosting‘e bir göz atmanızı tavsiye edebilirim.

Gezilecek, Görülecek Yerler

Doğu Akdeniz’de tam ortada bulunan liman kenti Akka’nın tarihine değindikten sonra gelin, hep birlikte bu tarihi ve kadim kentte gezilecek, görülecek yerlere göz atalım.

Akka’nın en önemli görülecek yerleri, trenden indikten sonra istasyondan yaklaşık 20 dk.lık yürüme mesafesinde bulunan eski, tarihi şehirde bulunmakta. Cezzar Ahmet Paşa tarafından yaptırılan, surlar içinde eski şehre girdikten sonra ilk durak, içinde çok güzel bir bahçesi ve avlusu bulunan Kale.

Akka Sokakları
Akka Sokakları

Kaleden çıktıktan sonra ise eski şehrin tarihi sokaklarında kaybolmadan önce, yeşil kubbesiyle yeterince ilgi çeken Cezzar Ahmet Paşa Cami‘ne uğruyoruz. Bu cami, Haçlı Kilisesi’nin yıkılarak yerine külliye şeklinde yapılmıştır. Ayrıca tek minareli olması nedeniyle de geleneksel Osmanlı mimarisinin en özel örneklerindendir. Cezzar Ahmet Paşa’nın vefatından sonra yerine geçen oğlu Süleyman Paşa ile birlikte bu camide yer alan türbede mezarı bulunmaktadır.

Akka
Cezzar Ahmet Paşa Cami, Akka

Akka, bir Yahudi şehrinden çok bir Arap şehri görünümünde. Bunu, eski şehrin sokaklarını gezerken oldukça hissediyorusunuz. Ancak, her ne kadar Arap şehri görünümünde olsa da, azımsanmayacak bir Yahudi nüfusu elbette mevcut. Bunu, sokaklarında gezerken sürekli tabelalarına denk geldiğimiz sinagoglardan da rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bizim yolumuz, gezimiz esnasında Ramhal Sinagogu‘na düşüyor. Oldukça sade ve geçmişi 18.yy’a dayanan bu sinagogdan çıktıktan sonra ise meşhur Turkish Bazaar‘a göz atıyoruz. Eski şehrin olduğu yer, yani surların içi oldukça iyi tabelalandırılmış, dolayısıyla kaybolma riski yok. Sadece nereye gitmek istediğinizi bilmeniz yeterli. 🙂

Rahmal Sinagogu, Akka
Rahmal Sinagogu, Akka
Turkish Bazaar, Akka
Turkish Bazaar, Akka

Gezimiz esnasında, liman kapısının hemen yanında yer alan ve şehrin hemen her yerinden görünen, Osmanlı miraslarından Saat Kulesi‘ne selam vermeden geçmiyoruz elbette. İsrail topraklarında bulunan ve Osmanlı Dönemi’nden kalan 7 saat kulesinden birisi olan Saat Kulesi’nin girişinde yer alan kitabede ise, bu saat kulesinin Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına yaptırıldığı yazmakta.

Saat Kulesi, Akka
Saat Kulesi, Akka

Liman ve şehrin tarihi çarşısı, gittiğimiz sezonun ve bulunduğumuz saatin etkisinden olsa gerek oldukça sakin. Tarihi çarşıda ise meyve, sebzelerin yanısıra ev eşya ve gereçleri ile birlikte Türk şarkıcılarına ait kasetleri (evet evet, yanlış yazmadım; KASET 🙂 ) bulmak mümkün. Yine şehrin tarih kokan sokaklarında turlayarak, surların dışına çıkıyoruz ve Tel Aviv’e dönmek üzere tren istasyonuna varıyoruz.

Tarihi Liman, Akka
Tarihi Liman, Akka
Tarihi Çarşı, Akka
Tarihi Çarşı, Akka

Akka’dan bahsederken değinilmesi gereken bir diğer önemli yer ise, biz her ne kadar zamanımızın kalmaması nedeniyle gidememiş olsak da, Bahailer için oldukça önemli bir mekan olan Hz. Bahaullah’ın Makamı ile Bahji Köşkü. İran’da yaşayan ve dini öğretileri nedeniyle Akka’ya sürgün edilerek, 9 yıllık mahkumiyetin ardından, mahkumiyet koşullarının yumuşamasıyla birlikte Bahji adı verilen bir malikaneye taşınan Hz. Bahaullah, 1892 yılında burada vefat etmiş ve köşkün yanındaki bir binada gömülmüştür. Akka, bugün Bahailer için en kutsal yer ve her gün namazda yüzlerini döndükleri noktadır.

NOT: Hz. Bahaullah’ın makamı, cuma-pazartesi günleri arası saat 09:00-12:00 saatleri arasında; Bahji ise haftanın her günü 09:00-16:00 saatleri arasında halkın ziyaretine açıktır.

Akka, çok fazla kişinin bilmediği ve fakat çok eski bir tarihe sahip, oldukça köklü bir şehir. Aynı zamanda farklı dinden insanların bir arada uyum ve huzur içinde yaşamalarıyla da örnek bir kent. Yolunuz İsrail’e düşerse mutlaka yarım gününüzü bu kadim şehre ayırın, hem Osmanlı’nın hem de tarihi çok daha eskilere dayanan insanlığın izlerini takip edin.

Keyifli geziler…

Instagram: anilaakin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related