Bangkok

Uçak Bileti: Bangkok’a İstanbuldan direk uçuşlar var. THY ve THAI havayolları ile ortalama 10 saat süren bir yolculuk. Tayland Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bilet fiyatları 2016 yılı 2.500 TL -3.000 TL arasında değişiyor.

Ne zaman gidilir: Bangkok’u ziyaret ederken mevsimleri dikkate almanız öndemli. Tropikal bir iklimi olduğu için doğru mevsimi seçmek konforunuzu arttıracaktır. En uygun aylar; Ekim-Şubat arasıdır. Aralık- Ocak ayları ise en yüksek sezondur. Bu aylarda sıcaklıklar 25-30 derece arasındadır. en soğuk dönemde bile geceleri 20 derecenin altına inmez. Ayrıca bu aylarda nem oranı da düşük olduğu için hava sıcaklığı bunaltmaz. Mart- Haziran ayları en sıcak zamanlardır ve özellikle nem oranı artış gösterir Haziran – Ekim arası ise yağmurlu sezon olarak geçer ve en düşük sezondur. Sıcak günlerde Bangokta bulundursanız, serinlemek için AVM leri kullanabilirsiniz. Ayrıca hem serinleyim hemde gevşemek için masaj solanları imdadınıza yetişecektir. Ayrıca gezinizi Loy Krathong Festivaline (linke tıklayarak festivalle ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz) denk getirirseniz, Taylandın en güzel görsel şölenlerinden birine de şahit olabilirsiniz.

Nerede kalalım: Bangkok gerek sıcak iklimi gerekse sokak yemekleri kültürü nedeni ile kokusu ile çoğu insanı rahatsız edebilecek bir şehirdir. Eğer temiz, düzenli ve kokmayan bir yerlerde kalmak istiyorsanız Siam Paragon alışveriş merkezini kendinize referans belirleyebilirsiniz. Zaten ilçenin adı da Siam olarak geçer. Bu AVM etrafındaki yerler genel olarak temizdir. Ayrıca Sukhumvit 10 caddesi civarı oteller de hem uygun fiyatlı hemde temizlerdir. Tüm Tayland’da turizm başlıca gelir kaynağı. Dolayısıyla, çok fazla otel var ve çoğunda da iyi hizmet alabilirsiniz. Ayrıca, Airbnb gibi siteler aracılığı ile yorumlarına bakarak ev/daire kiralayabilirsiniz.

Bankok-thailand13

Ulaşım: Bangkok’ta ulaşım aracı olarak Skytrain kullanılabilir.  Skytrain yolların 1 kat üzerinde giden bir raylı sistem. Birçok AVM nin ve önemli merkezlerin önünde durakları var.  Sabah 06:30 -gece 24:00 a kadar çalışıyor.Tek kullanımlık biletler gideceğiniz uzaklığa göre 15-50 Baht arasında değişiyor. Günlük sınırsız kullanım biletleri ise 130 Baht ve Skytrain duraklarından temin edebiliyorsunuz.

100 Baht = 8 TL (haziran 2016)

Otobüslerin fiyatları ise klimalı olup olmamasına, gideceğiniz mesafeye göre değişiyor. Biletinizi otobüslerden alabiliyorsunuz. Ayrıca Kırmızı Otobüslerin neredeyse yarısı bedava hizmet veriyor. Yine de otobüs turistler tarafından pek tercih edilmiyor.

Diğer alternatifler, pembe renkli taksiler, tuk tuklar ve motorsikletler. Yanlış duymadınız motorsiklet. Eğer tek kişi iseniz, fosforlu giysili kişilerin kullandığı motorun arkasına atlayıp nispeten daha uygun fiyata bir yerden bir yere gidebilirsiniz. Fakat bence çok tehlikeliler. Tuk tuk çok eğlenceli ama genellikle taksilerden daha pahalı. Taksilerde ise taksimetreyi açmamak için direniyorlar. Eğer açmıyorsa pazarlık edin veya binmeyin derim.  Bu ulaşım araçları pazarlık üstüne kurulu, pazarlık etmeden binmeyiniz.

♦ İpucu: gideceğiniz yeri seçebildiğiniz, nereden bineceğinizi belirleyebildiğiniz bir akıllı telefon uygulaması olan Uber Bangkok’ta tıkır tıkır çalışıyor. Bangkok’ta bir çok kez Uber kullandım ve taksiden bir tık daha bile ucuz. Aynı zamanda temiz ve güzel araçlar geliyor. En son tatilimizde 5 kişi olduğumuzdan Uber XL’dan suv tarzı arabalar çağırdık. Gerçekten harika araçlar geldi. Sadece XL biraz daha pahalı oluyor ama 5-6 kişi olduktan sonra değiyor.

Tuk Tuk
Tuk Tuk

Nereleri gezelim: Öncelikle eski şehirde bulunan tapınaklardan bahsedeyim.

Δ  ÖNEMLİ : Tapınaklara girerken kıyafetleriniz tapınakların kurallarına uygun olmalı; askılı ya da transparan bluz giyilmemeli, yarım kollu olabilir; ayrıca şortunuz diz altında olmalı veya pantolon ya da uzun etek olabilir. Askılı bluz giyerim üstüne şal takarım da olmuyor. Başınız açık olabilir, sorun yok. Kıyafetiniz uygun değilse orada kiralayabiliyorsunuz. Gerçi pek temiz olmayan ve çirkin şeyler veriyorlar…  Ayrıca yüksek turist sezonlarında bu kıyafetler için yarım saat sıra bekleyebilirsiniz. (depozitolu olarak veriliyor 200-300 Baht arası) Sırt çantasıyla da girmeniz yasak tapınaklara. O yüzden küçük bir çanta tercih edin.

ΔΔ  ÇOK ÖNEMLİ:  Tapınaklara girerken mutlaka bir şişe su ile girin, içeride su bulamayabilirsiniz. O sıcakta baya lazım oluyor.

Grand Palace: Yüksek sezonlarda, çok kalabalık olduğundan hafta içi ve sabah saatlerinde gitmeyi tercih edin. Saat 10:00 da açılıyor, fakat yine yüksek sezonda ilk açılışta kuyruk olabiliyor.  Geleneksel Thai mimarisinin en güzel örneklerinden, oldukça detaylı bir yapı ve içersinde zengin bir eser kolleksiyonu var. Giriş ücretli ve kişi başı 500 Baht.

Bankok-thailand11

Wat Pho (Yatan Buda): Grand Palace ile yan yana, giriş ücreti 100 Baht ve varsa bir şişe su yanında veriyorlar. Burada 45 metre uzunluğunda ve 15 metre yüksekliğinde altın kaplama bir Buda heykeli var. Heykelin ayakları 3 metre yüksekliğinde ve 4.5 metre genişliğinde olup, ayaklarının altında sedeften yapılmış 108 sembol vardır. Bu sembollerin her biri uğuru simgeleyen sembollerdir. Wat Pho’nun içinde bir masaj okulu bulunmaktadır. Burada Taş masajı denilen bir masaj yapılmaktadır ve masaj yapanlar bu konuda eğitim almış kişilerdir. Burada masaj yaptırmanız tavsiye edilir fakat unutmayın ki randevulu olarak çalışıyorlar, gezinize başlamadan önce randevu almanızda fayda var.

Bankok-thailand4

 Nehrin karşısında bulunan Wat Arun tapınağını görmek için 3 baht ödeyerek tekneler ile karşıya geçebilirsiniz.

Wat Arun: Yine Grand Palace’ın tam karşında yer bu tapınak poselen ve deniz kabuları ile kaplanmış 80 metre uzunluğunda bir yapı. 4 tarafında rüzgar tanrısına adanmış 4 tane prang denilen heykel tarafından korunduğuna inanılıyor. İlginç tarafı ise bu tapınak Kamboşyadan getirilmiş. Dik merdivenleri kullanarak tepesine kadar çıkabilirsiniz, katlarda etraını dolanabileceğiniz dar teraslar da var. Dikkatli olun çünkü iniş her zaman çıkıştan daha zordur. Giriş 50 Baht.

Bankok-thailand15

Nehir Turu: Taylıların “king of rivers” dediği Praya nehrinde değişik nehir turu seçenekleri mevcut. Büyük teknelerle yapılan turlar sayesinde Nehrin etrafındaki tapınakları, Turistik yapıları görebilirsiniz. 100-200 Baht arası. 

Δ  Önerimiz; Özel ve küçük bir tekne kiralayarak ile tura çıkın (500-1.000 Baht arası) bu sayede turistik rotadan çıkıp kenar mahallelere de gidebilirsiniz. Bunu özellikle tekneyi kullanan kaptana belirtin. Bu tur sonrasında tapınakları değil, fakirliği konuşuyor olacaksınız. Yine de bu görüntüye çok fazla üzülmeyin, söylenenlere göre bu insanlara daha iyi bir yaşam seçeneği sunulmuş fakat onlar evlerinden ayrılmak istememişler. Şansınız varsa kertenkeleler, yılanlar ve hatta belki de timsah bile görebilirsiniz.

floating-market-thailand6

Jim Thomson’nın Evi:  Jim Thomson aslında Amerikalı bir mimar. Fakat 1940’larda Avrupa’daki artan savaşlar nedeniyle gönüllü olarak Amerikan ordusuna katılıyor. Ordudaki görevleri nedeniyle Tayland’a yolu düşüyor. Burayı çok fazla sevmiş olmalı ki savaş bitip ordudaki görevi son bulduğunda 1946’da temelli yaşamak üzere Tayland’a geri geliyor. Tayland’da bugün dahi çok meşhur olan ipekçilik işine giriyor ve bir şirket kuruyor. Ülkede ipekçiliğin gelişmesinde büyük katkıları oluyor. 1967 yılında, Jim Thomson Malezya’ya paskalya tatilini geçirmek üzere gidiyor ve kayboluyor. Bir daha haber alınamıyor. Evi ve tüm işi Tay devletine kalıyor. Bugün evini müze yapmışlar ve ingilizce ve diğer bazı dillerde rehberli tur ile gezdiriyorlar. Tipik bir tay evi olduğundan yerel halkın yaşamı ile ilgili de bir sürü bilgi veriliyor. Yaklaşık 2 saat harcayacağınız bu eve vaktiniz olursa gitmenizi tavsiye ederim.

Bankok-thailand5Jim Thomson’s House

Ayrıca küçük tapınaklardan; Zümrüt Buda heykelini barındıran Wat Phra Kaew, Budistlerin mezarları olan Stupaları ve Alışveriş ve kültür değişimi için Çin mahallesini de turunuza dahil edebilirsiniz.

Bangkok deyince akla bir de hippi Avustralyalı, Avrupalı gençlerin uğrak yeri olan Khao San Road geliyor. Gündüz gitmenizin bir anlamı yok. Akşamları yan yana müzikleri sesleri birbirine karışmış bir sürü bar/club bulabilirsiniz. Eğlenceli bir atmosfer sunuyor. Biraz keşmekeş bile olsa keyifli bir bölge.

Bankok-thailand1Khao San Road

Skhumvit bölgesi de bir diğer eğlence merkezi. Skhumvit oldukça büyük bir bölge, 1’den 100-150’lere kadar caddelerden oluşuyor.

Ünlü Nana Plaza da bu bölgede Skhumvit 4 te bulunuyor. Yetişkinler için her türlü hizmet sunan büyük bir plaza, içersinde onlarca değişik konseptte Go go bar, show bar vs. var. Skytrain Nana istasyonundan yürüme mesafesinde.

Skhumvit 11 ve 50 etrafında ise yayılmış bir şekilde çok kaliteli ve ailecek gidebileceğiniz eğlence mekanları, restoranlar bulunuyor.

Günübirlik Geziler:

Damnoen Saduak Floating Market – Yüzen Market Rehberi için tıklayınız.  

Ayutthaya: Bangkokun  kuzeyinde yer alan antik Ayutthaya Krallığından kalma eski bir başkent. Altın çağlarını yaşadığı 17. yüzyılda Burma istilası sonrasında Siamın bu ünlü başkenti cazibesini ve güvenliğini yitirince, Başkent Bangkoka taşınmış. Ayutthaya nehirlerden ve sonradan yapılan kanallardan dolayı bir adaya dönüşmüş. Bangkok’tan 1-1.5 saatte ulaşabiliyorsunuz. Şehir 1991 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenmiş. Bangkokdan satın alabileceğiniz günübirlik turlarla gemenizi öneririm. Şehir oldukça geniş.

Bankok-thailand6Bankok-thailand7

Kwai Köprüsü: Belki aranızda “The Bridge on the River Kwai” filmini izlemiş olanlarınız vardır. Bu köprü 2. Dünya savaşı sırasında Japonlar tarafından yapılmış. Üstünden demiryolu geçen bu köprünün inşası çok kötü koşullarda çalışan köleler tarafından yapılmış. Ne yazık ki bu inşaat sırasında bir çok köle hayatını kaybetmiş. Dolayısıyla bu köprü “ölüm köprüsü” olarak anılıyor. Buraya Bangkokdan kiralayabileceğiniz özel araçlarla gelebileceğiniz gibi günübirlik tur olarak da alabilirsiniz. Bizim tuttuğumuz taksi bizi Kwai köprüsünde bıraktı. Burada köprüden geçen eski ve turistik bir trene binerek yolumuza devam ettik. Nehir kenarında bir Tay restoranında trenden indiğimizde şoförümüz bizi orada karşıladı. Burada keyifli bir yemekten sonra Bangkok dönüş yoluna geçtik.

Bankok-thailand9Bankok-thailand8

Alışveriş:

Δ  Önemli: Pazarlık yapın. 100 baht denilen bir malı 10 bahta alma şansınız var. Unutmayın ki bu artık bir alışkanlık olduğundan ve turistlerin bunu bilmelerinden dolayı satıcılar 10 bahtlık birşeye 150 baht bile diyebiliyorlar. Biz her alışverişimizde en az %60 en çok %90 a kadar indirip aldık. Pazarlık yapın. Dil bilmenize gerek yok, her dükkanda hesap makinesi var, bunu kullanarak teklifinizi yapabilirsiniz.

Chatuchak Haftasonu Pazarı : Bana göre Bangkok’un en orjinal yeri. Burası sadece Cumartesi ve Pazar günleri açık. Dünyanın en büyük açık pazarlarından birisi. Burada meyve sebze satılmıyor. Ama aklınıza ne gelirse var. Skytrain’in Mo Chit istasyonunda inerek buraya ulaşabilirsiniz. Sıcaklıktan ve kalabalıktan dolayı sabah erken saatlerde gitmenizde fayda var.. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçemeyeceğinizi neredeyse garanti edebilirim. O yüzden bir şeyler beğenirseniz orada alın! Gitmeden yanınızda nakit olsun. Burası Bangkok’un en ucuz yeri ama çok çok da ucuz sayılmaz.

Bankok-thailand12

Patpong Gece Pazarı:  Go-Go barlarının yoğunlukta olduğu favori barlar sokağı Patpongda geceleri kurulan bir pazar. Daha çok Çanta, Cüzdan, Kemer, Saat satılsada yine herşeyi bulabilirsiniz. Bölge çok güvenli değil. buraya ulaşımınızı Skytrain (Daeng Durağı) ile yapmanızda fayda var. özellikle geç saatlerde Tuk Tuk ya da motorsiklet tercih etmeyin.

Asiatique: Burası saat 17:00’de açılıyor. Hatta siz 20:00 gibi filan gidin daha hareketli oluyor. Burası nezih bir açık hava alışveriş merkezi. İçinde çok güzel restoranlar da var. Çok güzel thai yemekleri tadabileceğiniz street food alanı bile var. Skytrain’in Saphan Taksin istasyonunda inip ücretsiz Asiatique botuna binerek nehirden ulaşabilirsiniz.


Masaj: Tayland diyince akıllara tabi ki “masaj” geliyor. Biz eşim Alper’le masajın da ötesine geçip değişik spa deneyimlerini araştırdık ve Bangkok’un merkezinin biraz da dışına doğru Float Center isimli bir spa merkezi keşfettik. Burada tuzlu suda isteğe göre 1 saat, 90 dakika küvet gibi bir şeyin içinde duruyorsunuz. Floating ile ilgili bir çok çalışma var. Sadece stres vs gibi şeylerden arındırmıyor aynı zamanda bazı hastalıklara da iyi geldiği söyleniyor.

Şehir Merkezinde ise Diora Lang Suan isimli masaj merkezini önerebilirim. Skytrain ile Chit Lom durağından kolayca ulaşabilirsiniz. Gitmeden önce randevu alın.


Uzun Lafın Özeti:

  • Mutlaka, Grand Palace, Wat Pho’yu görün.
  • Bol vaktiniz var ise Damnoen Saduak floating market’a gidin.
  • Her gün masaj yaptırın. Hatta diğer spa alternatiflerini değerlendirin.
  • Skytrain durağı Saphan Taksin’den kalkan turist botuna binin. Yine aynı duraktan Asiatique akşam pazarına gidebilirsiniz.
  • Tuhaf gelebilir ama Bangkok’un sinemaları benim gördüğüm en güzel sinemalardı. Siam Paragon’daki 4D sinemada güzel bir film varsa izlemenizi tavsiye ederim. Filmden önce milli marş söylenip ayağa kalkıldığında şaşırmayın, siz de kalkın 🙂
  • Rooftop barlar, restoranlar çok güzel. Ufak bir araştırma ile bir kaç meşhur rooftop ziyaret edilebilir. Bangkok’un skyline’ı gerçekten çok başarılı.
  • Pistir mistir ama Chao Praya’da bir nehir turu yapın.
  • Skytrain’i kullanın.
  • Thai yemeği yiyin. Restoran önerisi: Sala Rattanakosin
  • Baktınız Thai yemeği damak tadınıza uymadı. Mutlaka tropik meyvelerin tadına bakın. Benim favorilerim: Mangosteen, papaya, mango ve durian. Durian her ne kadar her bünyeye hitap etmese de, tüm Asya’da “king of fruits” yani meyvelerin kralı diye anılıyor.
  • Kesinlikle Pazarlık yapın
  • Yanınızda her daim su bulundurun
  • Geceleri güvenliğinize dikkat edin.

1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related