Tunus, Afrikanın incisi diye bilinir. Son zamanlarda yaşanan talihsizlikler bu keyifli ülkeye maalesef gölge düşürmüştür. Fakat yine de Tunus’taki gergin hava dağılmış ve yeniden turizm faaliyetleri başlamıştır. Eski günlerine gelmesi tabiki biraz zaman alacaktır.
Tunusda resmi dil Arapça, fakat neredeyse herkes Fransızca da biliyor, İngilizce ise yaygın sayılır fakat seviye düşük..
İpucu: Tunus’a bir gezi planı yapmadan önce dışişleri bakanlığından tavsiye alınız.
Tunus’ta gezilecek yerleri kısaca şöyle sıralayabiliriz;
- Tunus (Başkent)
- Chebika
- Chott El Djerid
- Douz
- El Jem
- El Mahres
- Gabes Baharat Çarşısı
- Hammamet – Yasmin
- Tamerza
- Tozeur
Tunusa Ulaşım:
Tunus’a Türk Hava Yollarının günde neredeyse 2 seferi bulunuyor, Tunus Carthage Havaalanına İstanbul’da 3 saatte ulaşabiliyorsunuz. Vize istenmiyor. Vize formunu uçakta dolduruyorsunuz ve Kontrol memuruna bir kopyasını veriyorsunuz. Sizde kalan kısmı kaybetmeyin, yoksa yeniden doldurmak durumunda kalırsınız. Kontrol memuru sayısı az olduğundan, ve sıcak kanlı memurların sohbete yatkın olmasından dolayı maalesef kuyruk uzun ve yavaş ilerliyor.
Konaklama:
Şehir merkezinde ve yıldızlı otelleri tercih etmekte fayda var. Tunusta kaldığım otel; Hotel Nozha idi, genel olarak güzel ve temizdi fakat hırsızlık olayı maalesef keyifleri kaçırdı.
Önemli İpuçları:
- Paranızı otelinizin resepsiyonunda bozdurun
- Sokaktaki çocuklar size birşey vermek isterse almayın, hediye gibi verilen şeylerin ücretlerini isteyecekler.
- Mağazalarda ikramlar olabilir, kaşılığında alışveriş beklentisi var dikkat edin,
- Değerli eşyalarınızı yanınızda bulundurun, otel odasında bırakmayın (gerçi yanınıza alamayacağınız şeylerde gidebiliyor.. benim pantolonum ve parfümüm gitti)
- Pazarlık yapın, hemde çatır çatır yapın.. aldığım herşeyi en az yarı fiyatına aldım, hatta 10 deneni 1 e aldığım bile oldu..
- Çöl’e yakın bölgelerde konaklayacaksanız, yılan, akrep gibi canlılara dikkat edin.
- Yanınızda böcek ısırmasına karşı ilaç ve sinek kovan bulundurun
- Seyahat sigortası yaptırın
- Çeşme sularını, hayrat sularını içmeyin. Tunuslular alışık olduğundan onlara rahatsızlık vermez fakat size dokunabilir.
TUNUS (BAŞKENT)
Başkent tam bir çeşni gibidir, Dünya Mirası listesinde yer alan Medina Çarşısı ve içindeki dar sokaklar, Kartaca Harabeleri, Bir akdeniz kasabasının renklerini almış Sidi Bou Said, Bardo Mozaik Müzesi..
Medina Çarşısında hem turistik hemde yerel neredeyse herşey var, dokuma halılar, işleme deriler, şapkalar, fesler, eski zamanlarda çok ünlü olan farfüm üreticileri pek kalmamış olasada parfüm satanlar, incik boncuk, çanta, kumaş ve daha sayamadığım bir çok şey.. Suk adı verilen dar Arap sokaklarından Zaitun camisine kadar yer yer açık yer yer kapalı olan çarşı oldukça popüler. Hatta bu SUK lar çarşıyada adını vermiş, genel olarak Souk Çarşısı olarak biliniyor. Camiye gelmeden bir iki restoran ve kahvehane bulmak mümkün.. hatta türk kahvesi neredeyse heryerde var. Ayrıca buralarda Nargile de bulabilirsiniz. Restoranların içinde kendi avluları var, tipik bir Tunus mimarisi.
Bardo Mozaik Müzesi ne yazıkki 2015 yılındaki terörist saldırıda ağır hasar gördü. Tamamen toprak altın çıkarılan ve eksiksiz olan bir çok eser maalesef artık eksik ve hasarlı.. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Bardo uzun bir süre Antakya Mozaik müzesi ile yarışmıştı. Şimdide Gaziantepte kurulan Zeugma Mozaik müzesi ile yarışacak. Müze hala hizmet vermekte, onarım çalışmaları sona erdi. Gidip görmenizi ve keyifle gezmenizi tavsiye ederim. Aşağıdaki fotoğraflar saldırıdan önce çekildi.
Kartaca Harabeleri ve Müzesi
Şehrin kuzey doğusunda ve burunda yer alıyor. Taksi ile gidebilirsiniz. Kartaca ile ilgili çok keyifli bir hikaye de var; Zamanın Fenikeli Prensesi Elissa, Fenikeden ayrılır ve yanına Fenike’nin en güçlü 50 erkeğini alır ve yol üzerinde Kıbrıs’ta mola verirler. Amacı kendi ülkesini kurmaktır. Kıbrıslı kadınlar geceleyin çıplak denize girerler, bu kadınları gören Fenikeli erkekler bu kadınlar içinden en beğendiklerini alarak adadan ayrılıp Kartaca’ya gelirler ve yeni ülkelerini bu topraklar üzerine inşaa ederler. Yine bu bölge UNESCO Dünya kültür mirası listesindedir. Burada 1-2 saat geçirmeniz yeterli olacaktır.
Sidi Bou Said
Benim Tunusta en beğendiğim yerlerin başında gelir. Çok keyifli bir kasabadır. Mavi beyaz evleri ile cıvıl cıvıl sokakları tam bir akdeniz kasabasıdır. Bir çok sanatçıya ilham vermiştir. Sidi Bou Said’te Nejma Ezzahra Sarayını gezebilirsiniz, ortalama 1 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Ayrıca Dar el-Annabi Müzesini de gezebilirsiniz. Burada Nane Çayı içmenizi öneririm. Kasaba içersinde birçok çay bahçesi, hediyelik eşya dükkanı ve el sanatları dükkanı var. 1 gününüzü keyifle geçirebileceğiniz bir yer.. tabi vaktiniz kısıtlı ise yarım gün yeterli olacaktır.
Tunus (başkent) dışı geziler;
EL-JEM
El-Jem roma kültürünün Afrikadaki en etkileyici örneğidir. Şehir tipik roma şehirleri gibi bir haç etrafında kurulmuştur ve düzeni de buradan gelmektedir. El-Jem’in en ünlü yapısı ise Romadaki Colosseum’un bir benzeridir. Colosseum 50.000 kişilik, El-Jem ise 30.000 kişiliktir. Yapı olarak neredeyse aynı mimariye sahiplerdir. El-Jem’e gitmek için Otelinizden tur satın alabilir, Araç kiralayabilir ya da otobüs kullanabilirsiniz. Tavsiyem Tur satın almanız.
Turlar genelde 2 günlük oluyor ve Safari tur diye geçiyor. El-Jem‘le başlayan tur El Mahres‘ten geçerek dünyaca ünlü baharat çarşısına ev sahipliği yapan Gabes‘e uğruyor. Burada hayatım boyunca görmediğim kadar çeşit ve renkte baharat gördüm. Eğer tur programınız uygunsa burada bol bol fotoğraf çekip alışveriş yapmanızı öneririm.
Bir de benim gitmeden önce en merak ettiğim yerlerin başında olan ”Yıldız Savaşları” film setini görebileceğiniz Matmata var. Burada Luke Skywalker’ın amcasının ve Luke’ın gençliğinin geçtiği evi görebilirsiniz. Rotanızın devamında ise Çölün hemen yanındaki şehir olan Douz da develerle çöl safarisi yapabilirsiniz, Develerin üzerinde ufak bir turdan sonra çeşitli bitki çaylarından içebilirsiniz.
Ayrıca dönüşte farklı bir rotadan dönerek Chott El Djerid isimli tuz çölünü görebilirsiniz. Geçeceğiniz yol zaten tuz çölünün tam ortasında olduğundan sağınızda ve solunuzda keyifli bir manzaraya şahit olabilirsiniz.
Bu rotanın devamında ise Tozeur’da faytonlarla orman turu yapabilirsiniz. Yine Tunusa dönüş yolunda Chebika dan geçerek Tamerza Şelalelerine uğrayabilirsiniz. Çölün ortasındaki şelale ilginizi çekebilir.
Merhaba, Turu nereden aldiniz acaba?