Bebekle gezmek çoğumuzun gözünü korkutabilir. Bebeğinizle ilk seyahatinize çıkarken aklınıza bir sürü soru gelecektir. Çevrenizdeki deneyimli anne babalara danıştığınızda ise;
- Bebekle gezilmez
- Otelden kafanızı çıkartamazsınız
- Yazık el kadar çocuk heba olur
- Çok eziyet olur hiç gitmeyin daha iyi
- Bebekle tatil olmaz
v.b. karşı çıkan cümleleri duyabilirsiniz.

Biz 20 yıla yakın gezi tecrübemizde, özellikle yurtdışında her gittiğimiz yerde bebeklerini alıp gezmeye gelmiş bir çok turist gördük. Norveçten Tayland’a kadar bu tablo hep gözümüzün önündeydi ve oğlumuz Alp dünyaya geldiğinde nasıl olcak diye düşünmeye başladık… ilk olarak içimizdeki gezgin durmadı, sonra neden olmasın diyerek, oğlumuz 8 aylıkken aldık onu ve İtalya, Fransa, Monaco gezimize başladık.
Belkide bebekle en son gidilecek yerlerden biri olan Cinque Terre yi seçmek bize bebekle gezmenin hiç korkulacak birşey olmadığını ve biz ne kadar rahatsak bebeğimizin de o kadar rahat olduğunu gösterdi.
Yolculuk
Araba ile yolculuklarda 1 – 1,5 saatte bir mola verin, pusetinden alıp dışarı çıkartın hem değişiklik olur hem de biraz hava alır. Müzik dinleyerek konuşarak yolculuğu sizin için de onun için de keyifli hale getirmeye çalışın. Mola yerlerinizde bir park vs varsa yemeklerini buralarda yedirin. Dükkanlar varsa kucağınızda gezdirin yeni şeyler görmek bebeklerin en sevdikleri şeylerdenbiridir. Portatif alt değiştirme örtüleri, oyuncaklar olmazsa olmaz.

Uçakta, kalkışta ve inişte, emzirin ya da sıvı verin. Yutkunma, basınçtan dolayı kulaklarının rahatsız olmasını engelleyecektir. Yolcular genelde bebekten rahatsız olmaz. Siz ağlıyor diye stres olursanız bebeğiniz bunu hissedip daha çok ağlayabilir. Rahat olun, ihtiyaçlarını giderin, kendini hazır hissettiğinde sakinleşecektir.
Gemi, Feribot gibi deniz taşıtlarına binerken ve inerken dikkatli olun. Gerekirse yardım isteyin. Sallanmak onun için nimet 🙂 çok sevecektir.
Gezileriniz sırasında kendi arabasında oturuyorsa sık sık kucağınıza alıp onunla ilgilenin. Ne kadar konforlu da olsa bebek bu, aynı pozisyonda sıkılır.
Kanguruyu kalabalık yerlerde bebeğiniz önünüze gelecek şekilde kullanın, böylelikle daha iyi koruyabilirsiniz onu. Yine sık sık kangurudan çıkarın bebeğinizi çünkü sizin sıcaklığınız, bebeğinizin kendi sıcaklığı ve kanguru kumaşı bunaltabilir. Ayrıca bebeği kanguruda uzun süre tutmak ergonomik olarak da önerilmiyor.

Bisiklet (bebek koltuklu) kullanacaksanız iyi kullandığınızdan emin olun, deneyimli değilseniz bebeğin ağırlığı, özellikle sağa sola eğildiğinde dengenizi bozabilir. Bisiklet dostu olmayan şehirlerde daha da dikkatli olun.
Eğer kucağınızda gezecekseniz, dönüşte bir ortopediste görünün 🙂
Yeme İçme
Bebeğinizi heryerde yedirebilir içebilirsiniz, arabasında, arabada, uçakta, gemide, sokakta, parkta… fakat en rahatı ya arabasında ya da gittiğiniz bir restoranda olacaktır. Mama sandalyesi varsa süper, yoksa kucakta ya da arabasında sizinle oturabilir. Emziriyorsanız, anne sütü hem sakinleştirecektir, hemde susuzuluğunu giderecektir.

Tüyo: Eski bir atleti bebeğiniz sandalyede otururken, sandalyenin sırt kısmı ve bebeğinizi içine alacak şekilde, yukarıdan giydirip, arkadan mandalla ya da toka ile fazlalığı alarak bebeğinizi sabitleyebilirsiniz. Hem mama önlüğü olur hemde bebeğinizi sabit tutar. Yine de gözünüzü ayırmayın.
Tercihen etrafını seğredebileceği, keyifli bir yer seçmenizde fayda var, böylelikle sizde biraz dinlenebilirsiniz.
Alt Değiştirme
Yine heryerde çekinmeden yapabileceğiniz bir eylem, yine de daha sakin yerleri tercih edin. Rahatsız olanlar olabilir, doğaldır 🙂
Planlama
Bebeğimiz Alp doğmadan önce kendimizi yollara vurur şehri alt üst ederdik. Yerel halkla tanışır muhabbet eder, vakti önemsemezdik. Ama artık planları bebeğe göre yapmak gerekiyor. Yemek saatlerinde yolda olmamaya çalışın, sizin yemek saatlerinizi ona uydurmaya çalışın. 1 günde gezilecek bir yere 2 gün ayırmak daha doğru olacaktır. Uyku saatlerine sadık kalmak döndüğünüzde düzeninizi korumanıza yardımcı olacaktır. Sabahları bebekler erken uyandığından hem kalabalıktan kaçınmak için hemde günü efektif kullanmak için bebekle gezmek avantajlı olabilir. Akşamları o uyuduğunda ayrı ayrı dışarı çıkabilirsiniz, ama muhtemelen siz de yorulduğunuzdan pek bir yere çıkmak istemeyeceksiniz. Seyahat planınızı bütün bunları düşünerek yapmanızda fayda var. Yinede bebeğinizin keyfi için planları her an değiştirebileceğinizi unutmayın.

Olmazsa Olmazlar
Yurtdışı seyahatleriniz için;
- Doktorunuz önerisi ile alınacak ilaçlar. ne olur ne olmaz tedbirli olmak lazım.
- Bebek arabası, kanguru v.b.
- Cibinlik ( terzinize lastikli bir cibinlik diktirebilir, bunu yatağın etrafına geçirebilirsiniz.)
- Termos çanta ( jel soğutuculu çanta)
Genel Olarak;
- Kalacağınız yeri, bebek yatağı olan tesislerden seçin. Yanınıza bebeğiniz için çarşaf alabilirsiniz.
- Mümkünse yatak odası ve oturma odası ayrı olsun.
- Mutfak varsa işiniz oldukça kolaylaşacaktır. (Airbnb den ev kiralamak bu durumda öne çıkıyor)
- Mevsimsel kıyafetler, şapka, bere, eldiven, ayakkabı, şemsiye v.b.
Bebekle gezmek ayrı bir keyiftir. Ona dünyayı gösterin, anlatın.. Kokuları, tatları, hiç duymadığı dilleri, farklı iklimleri deneyimlemek onu geliştirecek ve sizinle daha farklı bir bağ kurmasını sağlayacaktır. Sizinle gezmeye alışacak ve hayatınızdaki bir keyfe ortak olacaktır.

Bebekle gezmek güzeldir. Haydi alın çocuğunuzu ve gezin 🙂