Amasya

Amasya Anadolu’nun kuzeyinde, tarihi çok eskilere dayanan, hem Osmanlı döneminin hem de Cumhuriyet öncesi dönemin en gözde şehirlerinden  biri. Karadeniz turlarına eklenmesiyle son zamanlarda popularitesi artan Amasya’da sadece bir haftasonu ayırarak hem Yeşilırmak’ın keyfini sürebilirsiniz, hem de yeni bir yer görmenin, yeni keşifler yapmanın tatminini fazlasıyla yaşayabilirsiniz.

Şimdi sıra tarihiyle, kültürüyle, yemekleriyle Amasya’yı bizim gözümüzden gezmekte…

Şimdiden keyifli okumalar…

Kral Kaya Mezarları ve Hazeranlar Konağı, Amasya

Ulaşımı Nasıl Sağlayalım?

Amasya, seyahate Ankara’dan başlayacaklar için oldukça ideal uzaklıkta. Yaklaşık 4-4,5 saatlik bir araba yolculuğunun ardında bu güzel şehirdesiniz. İstanbul’dan ise Merzifon Havaalanı’na uçuşlar bulunmakta. Kısa bir uçak yolculuğunun ardından bambaşka bir dünyaya hoşgeldiniz. 🙂

Nerede Konaklayalım?

Amasya’nın en büyük alamet-i farikası elbette ki Yeşilırmak. Nehrin etrafına kurulmuş olan bu şehirde konaklama için mutlaka Yeşilırmak’ın kenarında bulunan butik otellerden tercih etmenizi tavsiye ederim. Bizim tercihimiz, hem çarşının içinde bulunan hem de Yeşilırmak’ın hemen kenarında bulunan Uluhan Otel’den yana oldu. Ancak ne yazık ki, geç karar verdiğimizden ırmak manzaralı odada kalamadık, ama sizin bu seyahatinizi daha erken planlama şansınız varsa bu odaların olup olmadığını mutlaka sorun.

Nereleri Gezelim, Görelim?

Yukarıda da belirttiğim gibi, Amasya, her dönemde gözde olan oldukça kıymetli bir şehir. Milattan önce Helenistik dönemde de, Osmanlı döneminde de, Cumhuriyet öncesi dönemde de tarih kitaplarında hep yerini almış, ancak günümüzde turistik ve kültürel açıdan ne yazık ki gereken önemi görememiş bir şehir. O nedenle, mutlaka ama mutlaka bir haftasonunuzu bu güzel kente ayırın. Şimdi geldik yazının en keyifli yerine, her dönemden izler bulabileceğimiz Amasya’da gezilecek, görülecek yerlere…

  1. Amasya Kalesi

Muhteşem Amasya manzarasını görebileceğiniz, şehre girer girmez sizi karşılayan ilk nokta Amasya Kalesi. Yüzyıllar boyu birçok ulusun egemenliği altında el değiştiren Amasya ve Amasya Kalesi, hem tarihi açıdan mutlaka görülmesi gereken yerlerden hem de enfes manzarasıyla soluklanabileceğiniz bir nokta.

Amasya Kalesi-Şehir Manzarası
  1. Kral Kaya Mezarları

Şehre girer girmez dikkatinizi çekecek ikinci nokta Yeşilırmak’ın kenarından kaleye doğru uzanan dağın üzerine dikine oyulmuş Kral Kaya Mezarları olacak. Pontus krallarına ait olan bu mezarları, sembolik bir ücret karşılığında ziyaret etmek mümkün. Ancak ne yazık ki, Anadolu’daki diğer tarihi eserlerde olduğu gibi bu kaya mezarlarına da gerekli dikkat ve özen gösterilmediğinden oldukça zarar görmüş durumda. Bu haliyle dahi görkemini yitirmeyen bu mezarlar ile kale ise gece ışıklandırıldığında ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

  1. Amasya Arkeoloji Müzesi

Oldukça eski bir tarihe sahip Amasya ve çevresinden çıkan eserler bu müzede ziyarete açılmış. Ancak, bu müzeyi benim için esas ilginç kılan ise içinde bulunan mumya odası. Günümüze kadar oldukça iyi durumda gelen mumyaların bulunduğu bu müzeyi, müzekartınız varsa  ücretsiz gezebilirsiniz.

Amasya Müzesi
  1. II. Bayezid Külliyesi

2018 kışında ziyaret ettiğimizde restorasyon için kapalı olan bu külliye, Amasya Müzesi’nin hemen karşısında yer almakta. Amasya valisi Şehzade Ahmet tarafından babası II. Bayezid adına yaptırılan bu külliye de Yeşilırmak’ın hemen yanında güzelliğiyle yerini almakta.

  1. Milli Mücadele Müzesi

Mustafa Kemal’in kaleme aldığı, Kurtuluş mücadelesinde oldukça büyük bir öneme sahip Amasya Genelgesi’nin yazıldığı yer olan Saraydüzü Kışlası, günümüzde aslına uygun olarak yeniden yapılarak misafirlerinin ziyaretini bekliyor. İçinde o döneme ait bilgi ve belgelerin bulunduğu bu müze yine Yeşilırmak kenarında bulunmakta. Amasya’ya kadar gelmişken burayı da mutlaka gezi listesine ekleyerek, o döneme saygı duruşunda bulunmak gerek. 😉

Milli Mücadele Müzesi, Amasya
  1. Hazeranlar Konağı

Aslıda gezi listemizde bulunmayan bu konağı, Amasya evlerinin içini görebilmek için bir fırsat olarak değerlendirdik ve gezmek istedik. Yeşilırmak’a sıfır konumda bulunan bu konağa, ilk önce küçük bir avludan geçerek ulaşıyorsunuz. İçi ise bölge insanının giydiği kıyafetlerin, günlük yaşamlarının sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüş. Vaktiniz varsa, çarşı gezinize kısa bir mola vererek bu konağın içini de mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Nerelerde Yemek Yiyelim?

Amasya, kültürü ve tarihi ile olduğu kadar mutfağıyla da oldukça kıymetli bir şehir. Çok farklı ulusların yaşadığı bu kentte damak zevkinize göre yemekler bulmakta hiç zorlanmayacağınızın garantisini verebilirim.

Biz, Amasya gezimize özellikle yöresel yemeklerle başlamak istediğimizden toyga çorbasını, keşkeki ve baklalı dolmayı hemen Yeşilırmak’ın yanı başında bulunan Amesia Mutfağı’nda denedik.  Akşam ise, Amasya’yı yine yukarıdan gören Ali Kaya Restaurant’ta keyifli bir akşam yemeği yedik. Son gün ise, Tadım Döner’de lezzetli bir döner yedikten sonra Ankara’ya dönüş yoluna geçtik. Yediğimiz yemeklerin hepsi oldukça lezzetliydi, test edildi, onaylandı. 😉

Gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzel bu şehri en az bir gece kalarak mutlaka gezmelisiniz. Ortasından nehir geçen bu kentte keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Instagram: anilakinatman

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related