Alaçatı

Alaçatı son yıllarda oldukça popüler bir belde olmaya başladı. Son gelişimiz üzerinden 7 yıl geçmiş olması da değişimi daha net görmemizi sağladı. Ayrıca gezimiz sırasında bir çok yapılaşma ve yeni proje ile karşılaştık, haliyle önümüzdeki yıllarda daha da farklı bir sima ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacak gibi.  Değişmeyen şeyler ise güzel begonvilleri, Ege’nin karakteristik taş evleri ve Alaçatı’nın meşhur rüzgârı.

Ulaşım; Alaçatı İzmir’e araba ile 1 saat. İzmir Adnan Menderes havaalanından ise; yarım saatte bir kalkan servisler ile ulaşabilirsiniz, bir diğer seçenek ise otobüs kullanmak, fakat yolculuk süreniz 1,5-2 saati bulabilir. İmkanınız varsa araba ile gezinizi daha da zenginleştirebilirsiniz.

Alaçatı içinde dolmuşları ve otobüsleri kullanabilirsiniz. Fakat aklınızda bulunmasında fayda var, dolmuşlar güzergahları üzerindeki çoğu yere uğradıkları için yolculuk süresi biraz uzayabiliyor. Taksileri ise kalabalık sezonlarda boş bulmak biraz zor oluyor. Ayrıca Alaçatı’da motosiklet de kiralayabilirsiniz.

Otopark; Kemalpaşa caddesinde gezmek istediğinizde, sokağın hemen paralelinde olan arka sokaklara park edebilirsiniz. Plajların genelde kendi otoparkı var, Ilıca plajı için ise yine arka sokaklar tek şansınız.

Not: Alaçatı da sıkı bir radar kontrolü yapılmakta, bazı yollarda 50km bazılarında ise 70 km hız sınırı var. Radarlar hareketli, ters duran ya da düz duran araçlarda olabiliyor, iyi bir şekilde de gizlenebiliyorlar. Aklınızda bulunmasında fayda var…

Alacati28

Biz konaklamamızı arkadaşlarımızın evinde yaptık fakat sorup araştırınca fiyatlarına göre 1850 Hotel ve Allura Otel hem butik hem de merkezde olması nedeni ile öne çıktı. 1850 Hotel serpme kahvaltı dahil oda fiyatı 350 TL, Allura ise yine kahvaltı dahil gecelik 500 TL, bu oteller Kemalpaşa caddesi yakınında. Denize yakın olsun derseniz, Kapari Hotel gecelik 500 TL, biraz lük olsun derseniz yüksek puanlı Alaya Otel gecelik 1.000-2.000 TL arasında değişiyor.

alacatitoplu

Alaçatı’nın en hareketli yeri yani merkezi Kemalpaşa caddesi. Kalabalık ve hareketli. Takı, antika, hediyelik eşya dükkanları, sanat galerileri, atölyeler, restoranlar, eğlence kulüpleri ve meyhaneler bu sokakta. Bu sokağa son zamanlarda Hacı Memiş bölgesinin de eklenmesi ile Alaçatının kalbi iyice büyümüş. Hacı Memiş yeni gelişiyor ve daha butik bir havası var. Sanat odaklı mağazalar bu bölgede daha yaygın. El işleri, resimler, cam atölyeleri v.b. Ayrıca burada ünlü gazeteci Hıdır Göktaş’ın da Camgeran adında hoş bir dükkanı var. Burada kendi el emeğini sergileyen Hıdır Bey aynı zamanda antika eşyalarda satıyor. Herşeyden öte ayaküstü iki çift laf etmek bile keyifli…

Alacati29

Yeme içme konusunda ise birçok seçenek var, deniz ürünleri, Ege’nin ünlü kumrusu, et seçenekleri ve Ege’nin yine ünlü zeytinyağlıları v.b. Biz Ankaradan arkadaşımız eski haber muhabiri Borayhan Güçlü’nün işlettiği Fava Restoran’a gittik, diğerlerinden biraz daha farklı bir deniz mutfağı var, mezeler gayet başarılı, hatta menüde tarifi Michelin Yıldızlı bir aşçıdan alınmış bir sürpriz de var. Ortamı ise huzurlu ve keyifli, özellikle çok farklı bir şekilde pişirilen ve benim gibi ahtapot sevmeyen bir insana bile ikinci tabağı istettiren ahtapot tandır ve güveçte fener baliği favorimiz oldu diyebilirim.

Fava2Fava

Bunların dışında kumru, Asmalı Bahçe’nin zeytinyağlıları, Köşe Cafe’de tatlı ve kahve keyfi ve sokaklarda Çeşme’ye özgü kavun içine sakızlı dondurma ile midye dolma seçeneklerini de değerlendirmenizi öneririz.

Gece hayati ise bir çok seçenek sunuyor. Kemalpaşa caddesi ve Hacı Memişte, bir çok meyhane ve bar bulabilirsiniz. Özellikle bir yer önermeyeceğim, bu tarz yerlerde biz müziği güzel olan ve eğlenceli yerleri tercih ediyoruz. Bugüne kadar hiç yanılmadık. Yine de isim vermek gerekirse, Ankara ve İstanbuldan aşina olduğumuz Tektekçi bu bölgede. Alacati23

Bir diğer seçenek de Port Alaçatı. Burada daha bağımsız gece kulüpleri bulabilirsiniz. Öküz isimli kulüp bu bölgede.

Alacati6
Port Alaçatı

Ayrıca Alaçatıya 15dk uzaklıktaki Aya Yorgi Koyunda bulunan Plaj işletmeleri akşamları gece kulübüne dönüşüyor ve oldukça da popüler.

Gelelim plajlarına, Alaçatı’ya en yakın ve en güzel plaj bence 15 dk. uzaklıktaki Çeşmede bulunan Aya Yorgi Plajı, fakat tüm koy tesislere verildiği için maalesef bu bölgede yüzebilmek için bu tesislere para ödemeniz gerekiyor. Tesislerin varlığı tabii ki bu koyu daha konforlu bir hale getiriyor ve bizde bu konfordan keyif alıyoruz, fakat Milli Zenginliğimiz olan denizlere ve plajlara Türk Vatandaşları olarak ücretsiz girme  hakkımız bulunuyor. Burada Çeşme Belediyesine denetleme, yönlendirme ve düzenleme işi düşüyor. Fakat ben haklarımı biliyorum ve oraya girerim derseniz, zamanında bir Avukat Hanımın biraz uğraşsada içeri girebildiğini duyduk. Böyle bir deneyiminiz varsa lütfen bu yazıya yorum olarak deneyiminizi paylaşın.

Alacati8

Aya Yorgi de yolun en sonunda olan Bach Club Cafe Pi bizim tavsiyemiz, bütün koya hakim. Ayrıca kafa dinlemek isteyenler için başka, eğlence arayanlar için başka bir tarafı var. Ayrıca fotoğraf çekmek için içeri girmek istediğimizde bize hiç problem çıkarmadılar.

Ilıca plajı ise çoğunlukla dalgalı olmasına rağmen hem Alaçatı’ya daha yakın hem de ücretsiz kullanma imkânınız var.

Ilica

Bizim tavsiyemiz, hem çok hoş bir atmosferi olan hem de Alaçatı da temiz kıyılardan biri olan Delikli Koy. Henüz çok popüler değil, tesis yok, hatta belki su bile bulamazsınız fakat denizi tertemiz ve keyifli bir plaj. Çoğunlukla gençlerin olduğu plaja, gelin damat fotoğrafları için bile gelmeye başlamışlar. Emin olun çok yakında daha da keşfedilecek ve popülaritesi artacak. Tüm gününüzü rahatlıkla geçirebilirsiniz.

Not: Arabanız ile kum kısımlara fazla yaklaşmayın, tekerler kuma saplanabilir.

Alacati11

Alacati13

Bunun dışında sörf Alaçatı ile özdeşleşmiş durumda, Liman koyunda bir çok sörf okulu bulabilirsiniz. Çağla Kubat‘ın okulu da bu bölge de ve oldukça popüler. Ayrıca Alaçatı Surf Pointte, çocuğunuz ya da siz sörf kursu alırken ailenin diğer fertleri plajda ve tesislerde vakit geçirebilir, haliyle bu tesis bu yönü ile öne çıkıyor. Fakat bu bölge denize girmek için çok da uygun değil. Sörf okullarının tam karsısında ki kıyı da ise Alaçatı da yeni yeni popüler olan Kite Sörf okulları açılmakta. MYGA da bu okullardan biri. Port Alaçatının yapımının tamamlanması ile bölge çok farklı bir sima kazanacağını ve Alaçatı’da sörfün dünyadaki yerini daha da sağlamlaştıracağını düşünüyoruz.

alacatisurf


Bunun dışında bir gününüzü ayırarak Alaçatı’ya bir saat uzaklıkta olan köylere gitmenizi kesinlikle tavsiye ederiz; 

  • Germiyan Köyü
  • Ildırı Köyü

Çağlar Yavaşoğlu
Çağlar Yavaşoğluhttp://caglaryavasoglu.com
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Amatör fotoğrafçı ve gezgin, Amatör Marangoz
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

2 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tarih:

İlginizi Çekebilir
Related